Преподавателите от БАН трябва да четат лекции в университетите и да предадат научните си постижение на младите хора. Това заяви пред БНР просветният министър Анелия Клисарова.

Според нея трябва да има съвместни научни проекти между БАН и висшите училища.

Научните постижения може да имат по-голяма тежест в рейтинговата система на университетите. Много е важно стимулиране на младите учени, стимулиране на преподавателите и ако трябва материални бонуси, заяви още Клисарова.

По думите й БАН трябва да отвори врати за повече млади учени. „Ако имаме повече проекти и европейски, и институционални, които са свързани с бизнеса. Мисля че ще можем да намерим начин да повишим доходите на работещите в академията“, смята тя.

В момента се разработва нова стратегия за развитие на висшето образование. В нея ще залегне и това, което ни предлага Брюксел – бързо междудържавно признаване ни дипломи, валидиране на квалификации, нова рейтингова система и облекчен визов режим за студенти.

Нашето желание е да не бъдем последни в таблиците по рейтинг. Затова обявих, че трябва да има по-добра връзка между висшето образование и бизнеса. Това не означава, че ще се закриват специалности. Ще засилим приема по държавна поръчка, така чеда е съобразен с развитието на икономиката в държавата и търсенето на специалисти, обясни министърът.

Тя изрази разбирането си към желанието на всички учени да има повече пари за наука и висше образование: „Смятам, че ще можем да разпишем добра програма и тя да бъде съгласувана с Брюксел така, че да стане действаща от 2014 г.”

По думите й обаче е рано да се говори за суми и за протести, защото сега трябва да направим съдържателна програма, която да е реална, да е действаща: „Смятам, че ще постигнем реално договаряне с Брюксел и средствата ще бъдат разпределени и за наука, и за висше образование, и за средно образование“.

Клисарова обясни и че в момента плащанията по проектите на Фонд „Научни изследвания” са спрени и припомни, че имаше и решение на ВАС за това. Това не означава, че няма да има такива, но трябва да завършат проверките, които текат.

Мисля, че до края на август ще сме готови. Смятам, че в новата стратегия философията по отношение на Фонда трябва да бъде сменена – нека учените правят наука, а административната част да остане на икономистите, за да няма повече такива случаи, да се стига до съд и до връщане на пари, което е неприятно за всички, заключи образователният министър.