Малка или голяма е нуждата от нови училищни тоалетни - това е основната питанка, която поставиха ученици и представители на „Национална мрежа за децата" пред минувачите край метростанция „Сердика" и Здравното министерство.

В световния ден на тоалетната те раздаваха информационна тоалетна хартия за проблемите, дебнещи децата, които се стискат и не ходят до тоалетната в училище. Гражданите пък имаха възможността да направят своя избор за това какви трябва да бъдат обществените тоалетни като пуснат бюлетина съответно в „клекало - дупка на пода или нормална тоалетна чиния".

Според данни от 2010 година 70% от децата се стискат и не ползват училищните тоалетни. Това, по думите на шефа на „Национална мрежа за децата" Георги Богданов, води до сериозни проблеми с отделителната система на по-късен етап от живота им.
Според данните учениците прекарват между 5 и 7 часа в училище без да използват тоалетната, защото в нея няма вода, хартия и сапун. Вратите не се затварят, а хигиената е под въпрос.

Богданов обясни, че вредният навик на децата да стискат води до хроничен запек, дехидратация, а съществува и сериозен психичен дискомфорт, тъй като постоянното притеснение, че може да ти се приходи до тоалетната влияе зле на психиката.

От 2010 година Здравното министерство е обещало, че ще изготви специална наредба, с която да уреди въпроса с училищните тоалетни. Към момента тази наредба е изготвена частично и не е приета напълно. Богданов изрази надежда, че съвсем скоро тя ще бъде факт, за да може „децата на България да имат по-добри условия вътре". По думите му условията се създават и от децата, и от възрастните, но отговорността децата да ползват обществените тоалетни е изцяло на родителите.

Според Георги Богданов обществото и институциите не осъзнават сериозността на този проблем: „За нас, като граждани в България, е важно да обръщаме внимание на здравето си, а санитарните помещения са част от нашето здраве". Той призова да подобрим здравния си статус като цяло.

От „Национална мрежа за децата" към момента не са разговаряли с министър Десислава Атанасова за проблема, но са изпратили искане за среща по-късно днес.
Те призовават, вместо да стискаме и да си мълчим по тази мрежа табу, да настояваме Здравното министерство да въведе стандарт за санитарните възли в училище, така че ходенето до тоалетната да не е най-гнусното преживяване. Според тях е необходимо и заделяне на средства за ремонт и поддържане на тоалетните, така че в тях да има топла вода, сапун и тоалетна хартия.