Ученическият протест в Дупница ескалира във вандалщина. Над 200 гимназисти тази сутрин се събраха на централния площад „Свобода", за да стачкуват срещу орязаната им коледна ваканция.

Вместо с вчерашните плакати „Върнете ни ваканцията!", те бяха „въоръжени" с пиратки, информира е-79.com.

Повече от половин час гърмежите от пиротехническите средства огласяха площада, но никой не им обърна внимание - нито от общината, нито от полицията, чието управление се намира на метри от мястото на протеста.

Гимназистите станаха още по-агресивни пред журналистическите камери и дори замеряха с пиратки репортерите. Наложи се представителите на медиите да сигнализират полицията, която се отзова след 10 минути.

Тогава от общината излязоха и кметът Атанас Янев с неговия заместник Йордан Йорданов. Въпреки това гимназистите продължиха да хвърлят пиратки. Една от тях падна до случайно преминаваща майка с дете.

Постепенно на площада се събраха около десетина полицаи и протестиращите бяха усмирени. На място дойде и началникът на полицията Борислав Динев.

Трима непълнолетни бяха отведени в полицейското управление. С тях ще бъдат проведени беседи в Детска педагогическа стая, ще бъдат извикани и родителите им и ще им наложат административни санкции за използване на пиротехнически средства, обясни Динев.

Атанас Янев от своя страна каза, че учениците не са подали заявление, с което да поискат разрешение и определяне на място на протест. „Иначе бихме направили организация", заяви Янев.

На площада все още има засилено полицейско присъствие. Там обаче останаха малцина от стачкуващите.