След като посветиха целия си работен ден на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, народните представители приеха успешно на първо четене нормативния акт.

Припомняме, измененията на този закон са дело на депутатите от ГЕРБ, които от години подготвят цялостна реформа на родното образование. По време на предишния мандат на Бойко Борисов, предсрочните парламентарни избори не позволиха влизането на проектозакона в пленарна зала.

Сред основните промени, които се въвеждат в проектозакона са основно образование да се завършва в седми клас и да има две гимназиални степени на образование - до 10-ти клас, а втора степен - 11 и 12 клас. Законът не дава яснота обаче по въпроса за промените в учебното съдържание, т.нар. ДОИ, държавните зрелостни изпити, правата от тях, свързани с продължаване на образованието във ВУЗ.

Широко обсъждана промяна е частните училища и детски градини да получат държавно финансиране според единния разходен стандарт.

Друга промяна, която поражда напрежение, е дефинирането на образованието в детските градини като задължително от 4 годишна възраст. След граждански протести вече е включена и възможността за домашно образование под самостоятелна форма, но при неясни условия.

Сериозна промяна, срещу която има протести, е трансформирането на Ресурсните центрове за деца със специални образователни потребности в общински, което предизвиква притеснения в бранша, че финансирането на тази дейност на много места в страната ще спре.

Правото си на глас упражниха 161 народни представители, от които 107 гласа "За", 32 "против" и 22 "въздържал се". Реформата на ГЕРБ в образованието бе подкрепена от участващите в управлението партии - ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и единствените двама гласували от Българския демократичен център.
Очаквано депутатите от БСП и "Атака" натиснаха червеното копче за законопроекта, а ДПС се въздържа от подкрепа.

"С този законопроект ще задълбочим неравенството и ще вкараме още пазар в българското образование", обясни отрицателния си вот народният представител от БСП Дора Янкова и предупреди, че тази реформа ще бъде много скъпа за отечеството ни, но не като пари.

Привлеклият днешното внимание на депутатите и друг законопроект за образователна реформа, този път на БСП - Закон за народната просвета, не успя да мине на първо четене в парламента, тъй като получи гласове "За" само на депутатите от левицата.