Близо 756 хиляди ученици, от които 65 хиляди първокласници и 127 хиляди учители влизат в класните стаи.

Ремонтите не са приключили в 77 yчебни заведения, но това няма да попречи на започването на учебния процес. Всички безплатни учебници за децата до 7-и клас вече са доставени по училищата. Ученическите бележници са на цена 13 ст, а личните карти - 3 ст. Приети и записани са всички деца на 5 и 6-годишна възраст, чиито родители са подали молби за предучилищна подготовка, съобщава БНР.

Очаква се през октомври МОН да предложи още 23 училища да станат защитени. В момента те са 127.

Заради зачестилите случаи на бомбени заплахи за училищата през миналата и началото на тази година, от МВР започват да изнасят беседи и да разговарят с учениците в столичните училища.

Във връзка с първия учебен ден министърът на образованието и науката професор д-р Анелия Клисарова поздравява ученици, учители, преподаватели и родители.

„Първият учебен ден е нова страница в живота на всеки ученик, независимо дали стъпва на училище за първи път или за поредна година, дали е в средното или във висшето образование. Този ден Вие поемате по нов път - понякога непознат, но винаги изпълнен с предизвикателства. Това е най-ценният път - пътят на просвещението, на знанията, на мъдростта, които ще ви дадат сили да преодолявате препятствия и да се справяте с трудностите, които ще Ви научат да бъдете хора.

Знанието е това, което ще Ви направи уверени и отговорни към себе си и към останалия свят. То ще Ви отвори нови врати. Ще Ви даде нови възможности. Ще Ви помогне да успеете в живота и да бъдете победители.

Да живеете осъзнато всеки миг и да се радвате на всичко, което сте постигнали. Знам, че и родителите посрещат този ден с вълнение и дори с доза притеснение.

Питат се какво предстои на децата им в училище или в университета - ще успеят ли да се справят с новите предизвикателства, които ги очакват, ще се изучат ли. Уверявам Ви, че както и досега, екипът на Министерството на образованието и науката ще продължи
да работи за децата Ви и ще прави най-доброто, за да може те да усвояват нови знания по европейски и световни стандарти, да са спокойни, да са уверени и да получат качествено и професионално обучение.

Уважаеми учители и преподаватели, Вие сте тези, които носят най-големия и отговорен товар на плещите си - не само да изучите учениците и студентите, но и да ги подкрепяте в трудностите, които ги чакат по пътя на знанието. Да ги убедите, че знанието и науката са мъдрост, която винаги дава своите плодове.

Честитя на всички ученици, студенти, преподаватели и на всички служители
в системата на образованието първия учебен ден и желая много успехи.

Пожелавам Ви ползотворна, безпроблемна и пълноценна учебна година!

Честит първи учебен ден!", поздравява Клисарова.