Колегите от 28-те области в страната от областните стачни комитети потвърдиха мандат за 648 лева средна брутна работна заплата за системата на образованието.  

Това съобщи в Министерството на образованието и науката Искра Абаджиева, член на Единния национален стачен комитет, цитирана от БТА. 

Тя допълни, че увеличението трябва да бъде на три стъпки - от 1 октомври т.г., от 1 януаури и от 1 юли 2008 година.

Това е решение и ние идваме с този мандат на преговорите, допълни Абаджиева.

Вълчев:

Правителството не е отправяло предложение към синдкатите за триетапно 20 % - но увеличение на заплатите.

По думите й, стачката ще бъде прекратена, ако се приеме това искане на синдикатите.

В същото време от кулоарна информация, стана ясно, че от МОН не се съгласни за увеличенние на средната работна заплата на три стъпки от по 20 %.

Mеждувремнно, заради вота на недоверие Единият национален стачен комитет призова българските учители днес и утре да не провеждат митинги.

При нерешаване на проблемите до сряда традиционните протести ще се възобновят по региони и пред Министерския съвет.

По-рано днес стана ясно, че  на преговорите са били обсъждани два варианта за увеличение на заплатите в средното образование.

Единият от вариантите е предложеният от правителството - за 648 лева средна брутна учителска заплата към 1 юли 2008 г., а другият е на синдикатите - за увеличение на заплатите три пъти по 20 на сто от октомври т.г., от 1 януари 2008г и от 1 юли 2008 г.

Междувремено просветният министър Данил Вълчев заяви преди срещата в МОН, че правителството не е отправяло предложение към синдикатите за триетапно увеличение на заплатите на учителите.

В момента продължават преговорите на експертно ниво в просветното министерство.