Университетът по хранителни технологии в Пловдив спрял парното в стопанисваните от него общежития по време на Коледната ваканция. Причината- сградите били почти необитаеми, а незначителният брой студенти са ползвали личните си отоплителни уреди.

Това става ясно от позиция на университета след медийни публикации, които разкриха снимки на общежитията, потънали в мухъл и течове. Студенти от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" споделиха, че през уикендите и по празниците пък липсва отопление.

Оказва се, че в петте блока "Марица" са настанени студенти както от УХТ, така и от ПУ "Паисий Хилендарски".

Проблемът с остарялата база на студентските общежития се отнася до повечето държавни университети, изтъкват в позицията си от УХТ. В този смисъл и състоянието на петте блока "Марица" е аналогично на условията в цялата страна, посочват от университета.

"Не можеше да се очаква сградите да бъдат затоплени още на 2 януари, защото сградата и инсталацията са стари. След новогодишните празници парното работи нормално", става ясно от позицията.

От Университета по хранителни технологии подчертават, че средствата, с които разполагат са крайно недостатъчни за поддръжка на твърде старите сгради. Прекалено ниски са били и предлаганите цени за наем, в които са включени разходите за ток, вода, отопление, интернет и телевизия.

Тези средства по никакъв начин не обезпечавали реалната им издръжка, нито компенсират инфлационния ръст.

"Дори не е необходимо да се посочва колко по-ниски са те спрямо наемите на квартирите на свободния пазар", констатират от УХТ.

Въпреки всичко от университета уверяват, че полагат максимални усилия, за да създадат добра битова среда на студентите. В тази връзка ръководството е приело и изпълнява програма за дългосрочно обновяване на учебната база. Нейното изпълнение е поетапно и се реализира в съответствие със заложените срокове, посочва се в позицията.

От УХТ са категорични, че залагат на модерен стандарт и нова визия за обучението и живота на студентите. Вече е обновен по най-съвременни условия блок "Марица-3" и в момента текат законовите срокове и процедури за неговото пускане в експлоатация. Настаняването там ще бъде изцяло за студентите на УХТ, като в момента се разработвал нов правилник.

Успоредно с това университетът подготвял и необходимата документация за ремонт на блок "Марица-4".

"Оценяваме като изключително ползотворно взаимодействието с МОН и се надяваме, че в най-кратки срокове ще бъде осигурено финансирането и ще стартира работата ни по новите проекти", заявяват от УХТ.

Оттам изпратиха до медиите и снимки от наскоро завършилия основен ремонт на блок "Марица-3", който илюстрирал какви стандарти на живот за студентите ръководството счита за адекватни.

Снимка 648183

Източник: УХТ

По информация на Нова телевизия сградата е ремонтирана за 3 милиона лева от държавата. Там обаче студенти все още не се допускат, както стана ясно и от позицията на Университета по хранителни технологии.

"Получаваме сигнали от декември за това, че студентите не живеят в човешки условия. Ако са малко на брой, те нямат парно в сградите, мръзнат, няма перални и условията не са подходящи за пребиваване и учене. Отговорът за спирането на парното беше, че хората са малко. Но общежитията не се стопанисват от ПУ и няма какво да направим", заяви Елка Петрова, заместник-председател на Студентския съвет на ПУ "Паисий Хилендарски".

"Запознати сме с условията в общежитията. Наясно сме, че има проблеми - някои са по-лесно решими. Опитваме в най-скоро време да предоставим на колегите нормални условия на живот", обеща проф. д-р Станимир Кабаиванов, заместник-ректор на ПУ "Паисий Хилендарски".

Студентските съвети подготвят законодателни промени за статута на общежитията

Студентските съвети подготвят законодателни промени за статута на общежитията

За да се плащат сметки за ток и такса смет за битови, а не промишлени потребители