Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" ще има поделения в град Свети Николе, Северна Македония, реши правителството. В поделенията ще се подготвят студенти по три специалности от професионалните направления Филология, Науки за земята и Информатика и компютърни науки за придобиване на образователно-квалификационна степен "магистър". Професионалните направления са избрани в съответствие с потребностите на региона от висококвалифицирани специалисти за определени професии. Обучението ще се провежда на английски език и студентите, завършили го успешно, ще получават диплома на Великотърновския университет и европейско дипломно приложение.

Предвижда се първоначално да бъдат приети от около 100 студенти след придобита степен "бакалавър".

Предложението за откриването на поделенията е на ректора на университета във Велико Търново. В мотивите на Академичния съвет се посочва, че по този начин ще се утвърди значението на висшето училище като средище за изграждане на висококвалифицирани специалисти.

Виртуален медицински университет догодина обеща ректорът

Виртуален медицински университет догодина обеща ректорът

Заради пандемията от коронавирус проектът се е забавил

А във Варна ще се създаде Научно-внедрителски институт за иновации в туризма, реши правителството. Институтът ще разработва и прилага иновативни решения за развитие на туризма - трансфер на технологии в обслужването и маркетинга, внедряване на нови бизнес модели, създаване на различни конкурентоспособни туристически продукти. Той ще съдейства и за свързване на науката, образованието и туристическия бизнес.

Предвижда се към института да има иновативен кулинарен център с модерна база за здравословна кухня, както и обучително-тренировъчен комплекс за подготовка на кадри в областта на хотелиерството, ресторантьорството, туроператорската и турагентската дейност, туристическата анимация и др.