За 128-ми път Софийският университет „Св. Климент Охридски" отвори вратите си, за да посрещне за новата учебна година младите хора на България.

Обявявам учебната 2015-2016-та година за открита", гордо обяви ректорът на Алма матер проф. Иван Илчев пред събралите се нови и стари студенти, преподаватели и гости в най-голямата аула на университета.

И властта уважи новата учебна година на Софийски университет, като местата си на първите редици заеха министърът на образованието проф. Тодор Танев, народни представители и кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Честита ви нова 128-ма учебна година на СУ „Св. Климент Охридски". България премина през много изпити през тези години, но едно остана неизменно - всяка година младите хора прекрачват прага на Алма матер", поздрави още проф. Илчев.

Той изчисли, че вече повече от четвърт милион българи са получили висшето си образование именно в СУ.

„Вие ще получите добра подготовка", увери студентите си ректорът на Алма матер, но подчерта: „И всичко това на фона на мизерно финансиране".

В СУ са направили сравнение с парите, които получават от държавата, и тези, които получават два английски университета от нивото на „Св. Климент Охридски". Сравнението и с двата други университета е показало, че чуждите висши училища получават с 10 или дори с 20 пъти повече от нашия Алма матер.

В заръките си към студентите проф. Илчев ги посъветва още: „Докато учите, не забравяйте, че имате възможност да се забавлявате".

„За съжаление не всичко в нашия свят е идеално, не е идеално всичко и в нашия университет", призна ректорът на СУ, но отбеляза: „Не очаквайте някой друг да оправи кривите, които виждате. Всички заедно трябва да направим Алма матер по-добра".
За българите университетът с главна буква е СУ „Св. Климент Охридски", заключи проф. Иван Илчев.

Идвам със смирение и вълнение да изкажа моята дълбока почит към това, което виждам тук", поздрави и министърът на образованието проф. Тодор Танев. В обръщението си той избра да включи актуалната от вчера тема за охрана на въздушното ни пространство от чужди страни.

„Все пак въздушното пространство на страната ни може да бъде охранявано и от други страни-членки на НАТО. Но нашите деца отглеждаме само ние и тук няма някой, който да може да ни помогне", отсече образователният министър.

Той настоя да напомни на всички, че този, който не знае, винаги е по-долу от този, който знае. „Този университет ще остане да живее", се зарече пред Алма матер министър Танев.