„Трябва да участваме и на третият етап от програмата ЦИПУС за съвместна научна работа и изследвания".

Това заяви просветният министър Даниел Вълчев на пресконференция в хотел „Хилтън" преди срещата на министрите по образование от различните държави по програмата ЦИПУС (Централно европейска програма за университетски обмен).

Даниел Вълчев постави няколко акцента, които ще се обсъждат днес на срещата на образователните министри. Сред тях е участието на университети от Босна и Херцеговина и Прищина.

Друг акцент е квотата за „стипендиални месеци" , която България ще отпусне за академичната 2008 - 2009 година. За тази година (2007-2008), страната ни е отпуснала 430 месеца за чуждестранни студенти и преподаватели, допълни министърът.

Относно финансирането на програмата, Вълчев обясни, че се осъществява на два етапа, първият е финансирането на администрацията на програмата, а вторият е финансирането на самият университетски обмен.

За първия етап министърът посочи, че от създаването на програмата Австрийското министерство е поело всички разходи по администрацията.
За втория етап всяка страна ще определя колко ще заплаща за един стипендиален месец.

За 2007-2008 г. България плаща по 135 лв. месечно на студентите от чужбина и по 210 лв. на докторанти и преподаватели.
Министър Вълчев допълни, че има възможност тези суми да се увеличат чрез предвидените10 мил. евро по програма Човешки ресурси.

„Тъй като мандат ми като председател скоро изтича, ще издигнем кандидатурата на румънския ми колега Кристиан Адомницей".

България участва в програма ЦИПУС от академичната 1994-1995 г. За тази година страната ни е взела участие в 25 проекта, а сред висшите училища които са се включили в програмата са : СУ „Св. Климент Охридски", УАСГ, УНСС, Икономически университет Варна и НБУ.

През изминалите години особено активно е било българското участие главно при обучението на докторанти и при подготовката на дипломни работи за магистърска степен.