Във връзка със съобщения в медиите относно разпространението на UID студентски карти в УНСС, благодарение на които студентите получавали „твърд алкохол на преференциални цени", от Студентския съвет при Университета за национално и световно стопанство отправят покана за среща с представители на сдружението „Майки срещу насилието в Студентски град" в присъствието на медии.

Студентският съвет при УНСС уточнява, че кампанията за безплатно разпространение на университетска идентификационна карта за намаления в търговски обекти в цялата страна беше през октомври и ноември миналата година.

Тя се проведе в повече от 20 университета по идея на Националното представителство на студентските съвети в Република България (НПСС), в който като колективен член участва и Студентският съвет на УНСС.

Членовете на съвета уточняват, че картите са безплатни и дават възможност на студентите да ползват отстъпки в търговската мрежа в цялата страна: магазини, обществени перални, копирни центрове, книжарници, студия за красота, спортни съоръжения, заведения за хранене и развлечения.

„Преценихме, че не е нужно да уведомяваме ректора на УНСС и академичното ръководство за тази кампания.", съобщават от Студентски съвет.

Настояваме да видим лицата на тези майки и да чуем „на живо" техните аргументи. Това е единственият път към истината. В противен случай ще продължим да водим задочен диалог с хора, които нито сме виждали, нито сме чували. Категорично не сме съгласни неоснователно да бъдем заклеймявани и да ни се отрежда роля на оправдаващи се виновници., допълват те.

В очакване на срещата от Съвета задават следните въпроси, чиито отговори желаят да бъдат изяснени:

- Защо половин година след разпространението на картите се реагира по този манипулативен начин и се отправят нападки като се използват изопачени факти?

- Защо след като инициатор е НПСС и кампанията е проведена в над 20 висши училища, сдружението посочва с пръст само УНСС?

- Какъв е интересът на сдружението да разпространява подвеждаща и компрометираща информация?

„Категорично се обявяваме срещу всички опити незаслужено, неаргументирано и манипулативно да се посяга на доброто име на УНСС и отказваме да отговаряме на анонимни писания.", категорични са представителите на Студентски съвет.