Пет милиона долара дарение получи ядреният институт към БАН. От тях два милиона долара са от АЕЦ „Козлодуй" и бяха символично връчени от премиера Борисов на директора на института Димитър Тонев. Останалите три милиона връчи в последния си работен ден у нас американският посланик Джеймс Уорлик.

С парите ще бъде купена специална апаратура - циклотрон и ще бъде изграден национален център за производство на изотопи за диагностика и лечение на онкологични заболявания.
Това е най-големият научен проект в България за последните 20 години, изтъкна директорът на института.

Посланик Уорлик посочи, че това е най-хубавото нещо, което е успял да направи в последния си работен ден у нас. Той добави, че циклотронът ще спести на България милиони долари.
Шефът на АЕЦ „Козлодуй" Валентин Николов, а също и образователният министър Сергей Игнатов, изтъкнаха, че дарението се реализира благодарение на настойчивостта на премиера.

Със средствата ще бъдат обучавани кадрите за АЕЦ „Козлодуй" в ядрения институт, защото те трябва да отидат в централата знаещи и можещи, за да има не 100%, а 1 000% безопасност, каза Борисов.

Той обясни защо този циклотрон е толкова важен - сега със самолети изотопите идват от Унгария и по време на полета, силата им намалява. Произведени тук, изотопите ще бъдат много по-силни, много по-точни, по-точно ще диагностицираме, повече хора ще бъдат обхванати и това ще спестява 10 млн. лв. годишно на страната, изтъкна още премиерът.

Шефът на института Димитър Тонев каза, че предстоят процедури по закона за обществените поръчки за изграждането на центъра и предположи, че в началото на 2015 г. може да бъдат произведени първите изотопи.

Веднага премиерът Борисов заяви, че процедурите могат да бъдат съкратени с половин година. „Има процедури, които, ако администрацията е по-заинтересована и ако е по-бърза - могат да се съкратят", категоричен е той.

Премиерът се обърна към посланик Уорлик и му каза, че направеното дарение е един добър начин да остане в съзнанието на българите.
Премиерът съобщи още, че ще бъде закупен подобен апарат и за Пловдив.

Борисов още веднъж изрази съболезнование по повод убийството на американския посланик в Бенгази. „Това са недопустими неща, извън всичко цивилизовано. Посланиците изпълняват своята мисия и би трябвало да бъдат защитени", добави той.