Днес беше записан за първи път в нашата най-нова история - турнир по толерантност, отбелязва БНТ. Първите шампиони са от четвърти клас в столичното 73-то училище.

Те играха честно и от сърце на играта - Приобщи човече и посветиха победата си на всички техни съученици, които имат някакво физическо увреждане

Това трябва да е най-перфектният час по приобщаване. Едва ли има други такива уроци, които се усвояват толкова лесно, с много жар и вълнения.

Дете - Глоба - на кръстовище виждам съученик, който е незрящ и използва бял бастун не му помагаш да пресече улицата. 

Ами като не е помогнал сега ще пропусне едно хвърляне. Играта прилича малко на монополи - пионките се движат по софийските улици до училище, а по пътя им се случва какво ли не. 

Георги Цветков - Координатор на проекта: "Целта е дечицата да придобият представи за дадени ситуации свързано с хората с увреждания и това какво е добре да правят и какво е добре да не правят".

73-то училище е едно от първите приобщило към детския смях и този на дете с увреждане. Училището успя и първо да си извоюва асансьор за неговата количка. Сега там учат около 20 деца с физически проблеми

Деница Ангелова - директор на 73-то училище: "Проблемът е друг - че децата, които са с увреждане имат нужда от специализирана помощ, за което колегите, които работят с тях не са обучени". 

По всичко личи - турнирът "Приобщи човече" трябва да стане олимпийски турнир задължителен за цялата управленска и административна машина. Иначе и едни четвъртокласници ще ги бият в дисциплината - толерантност към различните.