От 5% до 15% по-високи ще се таксите за кандидатстване и обучение в 16 държавни висши училища за академичната 2022/2023 година. Увеличението е главно за специалностите от професионални направления "Педагогически науки", "Социални, стопански и правни науки" и "Изкуства", съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Медицинският университет в Пловдив пък намалява таксите за студентите от професионално направление "Обществено здраве" в задочна форма на обучение (400 лв.).

Десет държавни ВУЗ-а вдигат таксите за докторанти с от 5% до 60% (от 50 до 530 лева). Във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" повишението е с 60% само за професионално направление "Религия и теология", където таксата за един семестър става 440 лв. За професионално направление "Педагогика на обучението по..." в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив таксата се увеличава на 530 лв.

Приканват с 200 000 лв. стипендия за магистри в топ университети, ако се върнат в България

Приканват с 200 000 лв. стипендия за магистри в топ университети, ако се върнат в България

Очаква се подборът да започне през юни тази година

В други 16 държавни висши училища таксите за студенти не се променят. Няма промяна и за докторантите в 23 държавни висши училища и в Българската академия на науките. Таксата за кандидатстване в БАН и научните организации остава 30 лева, а средната такса за обучение на докторанти е 460 лева.

Кандидат-студентската такса за държавните висши училища е средно 50 лева, а семестриалната - средно 1150 лева.

Таксите за кандидатстване и обучение в държавните университетите за академичната 2022/2023 г. са утвърдени от правителството по предложение на академичните ръководства.