Заплатите на учителите ще бъдат повишени от октомври месец тази година.

Уверение за допълнително финансиране в размер на 20 милиона лева за средното образование от финансовия министър Владислав Горанов е получил президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Заедно с председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева той се е срещнал късно вчера с министъра на финансите, съобщава БТА.

Димитров обясни, че с тези пари ще бъдат финансирани заплатите на работещите в средното образование през последното тримесечие на тази година - т.е. от октомври месец тази година.

Все още не е договорен механизмът, по който тези средства ще се разпределят. С 20 млн. лева биха могли да се увеличат заплатите на всички работещи в средното образование със 7-8%.

Ако тези средства се насочат само към педагогическия персонал, работните възнаграждения на учителите могат да се повишат и с около 10%.
Механизмът на разпределение на средствата ще бъде договорен следващите няколко седмици с Министерството на образованието и със Синдиката на българските учители.

"Това беше наша битка през последните няколко месеца да покажем, че има нужда и възможност от бюджета да се отделят средства за големите системи, където се очаква заплатите да растат", коментира Пламен Димитров в Русе.

От Русе КНСБ постави началото на серия от срещи в страната с кандидат-кметове и с кандидати за общински съветници.