Увеличеният прием в яслите да не става автоматично за всички групи, а след анализ на всяка детска градина, предложиха от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

Яслените групи в София приемат до 3 деца повече

Яслените групи в София приемат до 3 деца повече

2000 деца са извадени от системата на яслите през 2018 г.

Искането е резултат от наредбата за финансиране на институциите, в който се описва максималният брой деца при прием в яслени групи. Решението бе прието вчера, 17 декември, на заседание на Столичен общински съвет по предложение на зам.-кмета на София Тодор Чобанов.

Приемът трябва да отговаря на условията от Наредба №3 за здравните изисквания към детските градини. Едно от тях е да има минимум 4 кв. м на дете в занималнята и в спалното помещение.

Според председателя на инициативния комитет Васил Николов: "фактически това увеличение може да се случи единствено в градините, които отговарят на това изискване."

Решението за промяна в наредбата е обосновано с това, че в яслените групи децата боледуват често и има малка посещаемост. Според Николов обаче справката на Столична община обхваща месеците декември - март. Разбираемо е, че тогава е най-ниска посещаемостта предвид празници и грипни епидемии, коментира той.

От Инициативния комитет не са против прилагането на закона, а са против излизането от рамките на закона. В момента има яслените групи, които обхващат 46 деца, например в 161-та детска градина в кв. "Овча Купел", подчерта Николов.

Като пробив той отчита комуникацията със Столична община. Преустановен е приемът от директорите в детските градини по искане на комитета.

Николов е убеден, че проблемите в детските градини могат да решат единствено чрез строителство на нови градини. Всички останали мерки според него са краткосрочни и не могат да повлияят на недостига на места.

Сдружение пита защо София отделя пари да строи за втори път детски градини

Сдружение пита защо София отделя пари да строи за втори път детски градини

По думите им от общината заблуждават обществеността

От миналата година Столична община започна строителството на 7 детски градини, а тази година се предвижда строежът на още 8. Васил Николов настоява за още 3 детски градини, за които вече има изготвени проекти и разрешения за строеж, но не са включени в проектобюджета на общината.

Инициативният комитет ще настоява да се работи не по 15, а по 18 нови детски градини. С това ще се гарантира достъпът на над 1400 деца, допълни Николов.