От Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система изразяват недоволството си от програма на Проектобюджет 2019 на Столична община.

От сдружението подчертават, че при този сериозен недостиг на места в столичните ясли и градини готови проекти за нови градини в най-натоварените райони не биват включени в сметките за следващата година.

По думите им съществуват и общински парцели, които са отредени за детска градина, но там не се предприемат действия за строителство.

Те изтъкват, че след пореден протест от общината са обещали, че ще търсят варианти за решаване на проблема.

От организацията обясняват, че са имали среща със зам.-кмета по инвестиции и строителство Ирина Савина, която е заявила, че за да бъдат обсъдени кои обекти ще се строят през следващата година първо трябва да пристигнат предложенията от районните кметове.

По думите им обсъждане с гражданите не е имало, а от общината заявяват, че ще се строят нови 15 детски градини. От инициативния комитет обаче обясняват, че 8 от тях са присъствали и в проектобюджета за миналата година. Те са категорични, че от общината се опитват да заблудят обществеността и затова не желаят да има обществено обсъждане за нови детски градини.

Днес предстои обществено обсъждане на проектобюджета на Столична община и от сдружението се надяват да се вслушат в желанията и нуждите на гражданите.