Закриване на едно от основните училища в Габрово ще обсъдят общинските съветници. Предложението е на кмета на града Таня Христова. Причината за исканото закриване е - сегрегация. В момента сградата на училище "Цанко Дюстабанов" се обновява с европейски средства и жители на квартала недоумяват какво предстои, съобщи БНР.

Родители на деца от района се обявиха срещу затварянето на училището в квартала, познат като "Колелото". Техни представители ще участват в заседанието, за да защитят позицията си пред Общинския съвет, който трябва да вземе решението.

Ниска раждаемост и липсващи ученици затварят училище до Карнобат

Ниска раждаемост и липсващи ученици затварят училище до Карнобат

През 2015 г. в селата Соколово, Драгово, Хаджиите и Козаре, за които е предназначено училището, са се родили общо 3 деца

Съсредоточаването на деца от малцинствата в училище "Цанко Дюстабанов", намаляването на учениците и увеличаването на броя на маломерните паралелки са основните мотиви, придружаващи предложението на кмета Таня Христова за закриване на училището в кв. "Колелото".

Срещу решението възразява Татяна Василева, майка на бъдещ първокласник: "Живея на 100 метра от оградата на училището, а до го пратя на 2 километра от тук", пита жената.

За разлика от семейството на Татяна, повечето родители, които живеят в района, записват децата си в други училища и всяка година броят на учениците намалява.
Само за
10 от всичките 74 деца българският е майчин език.

Допуснатата през годината сегрегация е и една от причините за по-ниските резултати на учениците по отделните предмети.

Родителите от квартала, които настояват училището да бъде запазено, казват, че не ги интересува статистиката.

Финансират училища и детски градини по нов модел

Финансират училища и детски градини по нов модел

Финансирането няма да е само на база броя на децата

Припомняме, в сряда стана ясно, че училищата и детски градини ще се финансират по нов модел. Новият начин за разпределяне на средствата от държавния бюджет беше утвърден от правителството на заседание на МС. Той беше утвърден с промени в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование.