Изпитът по български език и литература (БЕЛ) за седмокласниците ще се проведе на 20 май (сряда). На 22 май (петък) те ще трябва да се покажат знанията си по математика. Това съобщават от просветното министерство. И двата изпита са с начален час 10.00 часа, уточняват от ведомството. Продължителността на модул Национално външно оценяване (НВО) е 60 минути, а на втория модул - 90 минути.

От МОН припомнят, че преди започване на изпита учениците трябва да се явяват в изпитната зала с документ за самоличност и със служебна бележка, удостоверяваща училището за явяване на съответния приемен изпит. Най-късно до 9.45 часа те трябва да заемат определените им места. Седмокласниците трябва да предадат на квесторите за съхранение на видно място по време на целия изпит изключени GSM-ите си и всякаква друга техника.

На изпита задължително трябва да се пише със син химикал, а да се чертае с черен молив. За изпита по математика учениците не трябва да забравят да си носят линия, пергел, транспортир, триъгълник, молив и гума.

Преди да започне самият изпит под контрола на квесторите децата трябва да отделят идентификационната бланка от листа за отговори, да я попълнят и да я поставят в малкото пликче, без да го залепват.

По време на самия изпит не е разрешено да използват коректори, калкулатори, справочници и мобилна комуникационна техника.

Експертите от просветното ведомство припомнят още, че учениците не трябва да шумят и нарушават нормалното протичане на изпита. Те не бива да поставят знаци, които могат да нарушат анонимността на изпитната работа. Изпитната зала не може да се напуска: по-рано от 30 минути след началния час на всеки от модулите; след изтичане на времето за работа върху модула Национално външно оценяване (НВО), ако ще работят по допълнителния модул; получават изпитните материали и листове за чернова, като започват работа след обявяване на началния час от квестора;

Те имат право да нанасят означения, да правят изчисления по задачите в тестовете. Нужно е внимателно да прочетат първата страница на тестовете, която е инструкция за работа с теста. При попълването на отговорите в листа за отговори трябва да внимават да отбележат на правилното място и с правилното означение. Обръща се внимание, че това е знакът Х.

Подчертава се, че седмокласниците могат да се откажат от вече означен верен отговор, като запълнят съответната буква и зачертаят със знака Х друг отговор.

Когато времето за модула НВО изтече, те трябва да поставят листа за отговори в средния по големина хартиен плик и да го запечатят. След това трябва да го поставят в големия хартиен плик, без да го запечатват.

Учениците изслушват един път текста за преразказ по БЕЛ. Те получават един екземпляр от текста за преразказ и го четат самостоятелно в рамките на 15 минути, след което го връщат на квесторите. Обръща се внимание, че тези 15 минути се включват в общото време - 90 минути, за работа по втория модул.

Важно е учениците да знаят, че по време на изслушването и на самостоятелното четене на текста за преразказ нямат право да си водят бележки.

Когато изпитът приключи, след проверка от квестора за правилното попълване на идентификационната бланка, учениците поставят бланката в малкото пликче, залепват го и го поставят в големия плик;  заедно със свитъка за допълнителния модул (ако е работено по него), с черновата и с вече запечатания среден по големина хартиен плик с листа за отговори от модула НВО.

След това залепват и големия плик, предават го на квестора заедно с теста, с неизползвания свитък за допълнителния модул и с неизползваните листове за чернова (ако има такива). Накрая преди да напуснат изпитната зала се подписват в протокола за дежурство.