В Студентски град има общо 51 общежития и 191 заведение с нощен режим на работа или на едно общежитие се падат по 4-ри заведения. Това стана ясно по време на образователна комисия в парламента.

На заседанието бе образователният министър Сергей Игнатов, който пристигна с 40-минутно закъснение. Не дойдоха първоначално обявените, че ще присъстват министрите Цветан Цветанов и Лиляна Павлова и главният прокурор Борис Велчев.

Справка на МВР показва, че през 2008 година в Студентски град е имало 31 ресторанта, 96 кафета, 11 дискотеки, 9 нощни клуба, 6 стрийт бара и 30 новопостроени блока. За сравнение, през 2012 година дискотеките и нощните клубове са 22, има 33 ресторанта, 3 казина и четири стрийт бара. На 80 жилищни сгради се падат 62 увеселителни заведения.

Образователният министър Сергей Игнатов повтори казаното от него преди дни, че Студентски град няма, а район в София, в който са струпани общежития. По думите му темата Студентски град е заприличала на археологически разкопки, а Студентският град е изчезнал с реституцията.

Нямаме Студентски град, освен като наименование, но може чрез добро управление на университетите да се засили реда в общежитията", заяви Игнатов. Той изрази убеденост, че ще има нов Студентски град, нов студентски кампус, вътре в който всеки университет ще има своето място и всички студенти ще бъдат унифицирани.

Просветният министър заяви, че подкрепя идеята за изграждането на нов студентски град да се търсят парите от оперативните програми, като има и предложение за отделна програма образование и наука.

На друго мнение е главният архитект на столицата Петър Диков. Според него Студентски град има бъдеще, независимо от пораженията, нанесени през последните 20 години.

По думите му илюзия има и тя се изразява в изграждането на нов студентски град. Диков каза, че изграждането на такъв кампус ще струва 2 млрд. евро - 1 млрд. евро за над земята и другият за под земята. Главният архитект поясни, че това, което реално може да се направи в момента, е да се продължи работата по подробния устройствен план на града, като се пресeят частните интереси.

Второ нещо, което трябва да се направи, е да се задължат ректорите да извадят от тяхната собственост всичко, което не е свързано с образованието.

Тук той даде пример със Зимния дворец, който, по думите му, е чалга клуб с 5-6 заведения, които държавата е дала под наем. „Ако държавата излезе от чалга бизнеса и си върне собствеността, проблемът е решен наполовина", заяви Диков.

Той допълни, че трябва да се продължи с цялостното благоустрояване на Студентски град - подобряване условията за спорт, паркиране и чистотата.

Лютви Местан от ДПС коментира, че Студентски град е израз, който не може да се чете буквално и е всичко друго, но не и студентски град. Причината за това е значително по-големият брой на заведенията в сравнение с общежитията. Според него трябва да се вземе радикално решение, а именно изграждане на терен на един истински студентски кампус.

Той обаче предупреди, че не трябва да се отива в другата крайност и че не трябва да се въвеждат такива железни правила, които да задушават веселието. Според него всичко е въпрос на манталитет.

Ректорът на УНСС Стати Статев обясни, че те не отдават под наем заведенията, защото така искат, а защото така са ги получили с общежитията през 1997 година. Той поясни, че така се сформират 30% от приходите им.

Статев заяви, че ще подкрепят всички разумни решения на комисията, но ако се затворят само заведенията на университетите проблемът няма да се реши напълно. „Аз съм готов да затворя дискотека „Ориент 33", но с това само ще увеличим клиентите на Зимния дворец", изтъкна ректорът на УНСС.

В крайна сметка членовете на комисията стигнаха до някои допирни точки по въпроса за ползването на имотите в Студентски град. Едната е, че никой по време на дискусията не каза, че частната собственост трябва да бъде национализирана.

Постигнато бе съгласие и то от страна на Сергей Игнатов, че централизираното управление на вузовете няма да доведе до нищо. Съгласие имаше и за това, че са необходими поправки в определени закони и наредби.