Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев наказа доцентка заради скандал с даване на частни уроци, като по този начин се гарантира получаване на добра оценка на кандидат-студентите.

След разследване на bTV проф. Илчев наказа преподавателката от Софийския университет доц. д-р Нели Христова с последно предупреждение за уволнение.

Христова е ръководител на катедра климатология, хидрология и геоморфология към Геолого-Географския Факултет на Софийския университет.

Срещу 330 лева за теми и 35 лева на час уроците при Христова гарантират сериозна преднина пред останалите кандидати. Дори пред тези, които ходят на курс по география в Софийския университет.

Може, ако попаднеш при мен, да ти завиша с 50 стотни. Защото аз мога да защитя тези 50 стотни. И то специално при мен, защото ме знаят каква съм оса, разбираш ли? Мога да защитя тези 50 стотни, заявява пред репортер на телевизията, представител се за студент, доцентката.

Според Илчев въвеждането на задължителни матури е начин да се ограничи практиката с частните уроци, като така се даде равен шанс на всяко дете в България за качествено образование.