С пищно ревю, събрало уменията и стремежите към красота и творчество, Професионална гимназия по облекло "Кн. Мария Луиза" отбеляза 125 години от създаването си. Празненството се проведе в в залата на Военна академия "Г. С Раковски" в столицата и обстановката напълно подхождаше на достолепието на учебното заведение. Празникът се проведе под патронажа на президента на република България Румен Радев и с присъствието на зам.-министър Таня Михайлова, представители на Столична община, РИО - София, други учебни заведения, включително и висши, с които професионалната гимназия си сътрудничи.

Акцент в празничната програма естествено беше голямото модно ревю, на което учениците показаха сътвореното от тях в последните месеци. Представени от самите творци и от техни съученици бяха и ежедневните и официалните дрехи.

Снимка 391205

Източник: news.bg

Историята на ПГО "Княгиня Мария Луиза" преминава през три века. Училището е първото девическо професионално училище в България, което е давало знания и професия на българката.

Основано е през 1893 год. по инициатива на благотворително дружество "Майка", с мотор видните български общественички Йорданка Филаретова и Екатерина Каравелова, но под патронажа на самата княгиня Мария Луиза. Затова и приема нейното име.

В своята 125 годишна история училището създава неоспорими традиции в общообразователната и професионалната подготовка.

Специалностите, които се изучават в гимназията са привлекателни и перспективни за младите хора - "Моден дизайн", "Дизайнер", "Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил", "Моделиер -технолог на облекло". Училището и днес продължава традициите, заложени още от по-миналия век, и продължава чуждоезиковото обучение с английски и френски език. В последните години изключително привлекателна за младите хора е специалността "Сценичен костюм", съчетана с цветознание и компютърна 2D и 3D графика.

Снимка 391217

Източник: news.bg

Учениците на ПГО "Княгиня Мария Луиза" ежегодно заемат и първите места в конкурсите и състезанията между професионалните училища в страната сред които и "Млади таланти в модата", организирано от МОН.

Снимка 391209

Източник: news.bg