Това, което се случи последните дни, има за цел да разруши доверието между училищата, учителите и родителите. Така образователният министър Красимир Вълчев коментира пред журналисти след редовното заседание на Министерския съвет създалия се хаос сред родителите в Сливен, Ямбол и Карнобат, че социалните служби могат да им отнемат децата.

Днес вече има нормализиранe на обстановката в засегнатите райони, като над 60% е посещаемостта в училищата. По-голямата част от децата се върнаха в училищата, изтъкна Вълчев. Той е инструктирал в училищата да говорят и да работят ежедневно с децата

Слух в интернет блокира работата на няколко училища

Слух в интернет блокира работата на няколко училища

Родителите в Сливен и Карнобат се притеснили, че социалните ще им ги вземат

Опити за такава дезинформация имало в различни училища, детски градини и общини. Според Вълчев става въпрос за престъпна злоупотреба със страховете на хората. Той определи тези твърдения като чудовищна лъжа и груба манипулация. Образователният министър отхвърли и всички информации, че децата могат да бъдат отнети от родителите им, като неверни

"Няма друга рецепта, а в образованието резултатът се постига с ежедневна и ежегодишна работа. Всички училища трябва да полагат повече усилия, защото не можем да допуснем да се възпроизведе в още едно поколение неграмотността", подчерта Вълчев.

Според него проблемът на българското общество, държава, деца и родители е не че ще бъдат отнети деца, а че децата не ходят на училище. "Някои се опитва да подмени проблема, дневния ред и списъка ни от предизвикателства", посочи образователният министър. 

Децата в Сливен се върнаха в училище

Децата в Сливен се върнаха в училище

Ситуацията в ромския квартал "Надежда" е спокойна

Същевременно правителството прие промени във функционирането на механизма за съвместна работа на институциите за обхващане на децата в училищна и предучилищна възраст. Целта е да бъде префокусиран механизмът върху ежедневната посещаемост на децата в училище, подчерта Вълчев.

По думите му по-голямото предизвикателство е ежедневната посещаемост на децата в училище и за това са необходими усилия, комплекс от мерки и обща работа на институциите. Когато институциите работят и когато има воля на политическите ръководства на институциите, може да се получи резултат, подчерта Красимир Вълчев. 

Борисов иска помощ за разясняване на "чудовищната лъжа" с отнемане на деца

Борисов иска помощ за разясняване на "чудовищната лъжа" с отнемане на деца

Недоумява кой вярва, че държавата ще натовари децата на влак и ще ги изнася

Според просветния министър механизмът сам по себе си не е достатъчен. Предоставени са допълнителни средства за обучение на децата по български език. Над 200 медиатори бяха назначени в размера на предоставените средства. Вълчев разчита на учителите, но изтъква и че е много важна ролята на медиаторите.

Слухът за отнемане на деца засегна и училища в Пазаджишко

Слухът за отнемане на деца засегна и училища в Пазаджишко

Засегнати са две училища в Пещера и училището в ромския квартал в Пазарджик

Припомняме, на 7 октомври родители от няколко училища в Сливен и в Карнобат прибраха светкавично децата от класните стаи. Причината - някой пуснал слух в интернет, че социалните служби вземат деца.