Общо над 120 учреждениянад 40 държавни висши училища и около 80 структури на БАН се финансират от бюджета за научни изследвания.

Това обяви в предаване на БНР министърът на образованието Даниел Вълчев, запитан защо не достигат пари за научни изследвания.

В САЩ пък, даде пример Вълчев, където има около 3300 висши училища, само 100 се финансират от правителството по програми за научни изследвания.

„Ние имаме една стотна от това, което САЩ харчат, след което го разделяме на още сто, за да сме сигурни, че нищо няма да финансираме", с ирония призна Вълчев.

Той добави още, че у нас годишно за един студент се харчат под 1000 евро, а в страните от ЕС сумата е над 8000 евро, а в САЩ - 20 000 евро.

В същото време ректорът на Софийския университет „Свети Климент Охридски" Боян Биолчев заяви в интервю за БНР, че незаконните филиали в страната изстискват парите от образованието, както и средствата, предназначени за развитие на науката.

Даниел Вълчев от своя страна подчерта, че висшите училища в страната, които не подържат филиали са 51 на брой и те са по-добре финансово обезпечени.