Министерството на образованието и науката (МОН) подписа споразумение с ръководителите на Съвета на ректорите на висшите училища, Националния браншов синдикат "Висше образование и наука" - КНСБ и синдикат "Висше образование" - КТ "Подкрепа".

Целта на споразумението е да се създаде възможност за сериозен стимул за младите хора да станат предаподаватели, за академично израстване и опорни точки, по които да има прозрачно, ясно, ефективно и ефикасно изразходване на допълнителната субсидия и оптимизиране структурата на висшите училища.

Трябва да намерим начина да развържем възела за това как да се подпомогне образователната система с по-висока основна заплата, как да се подпомогнат висшите училища да настроят вътршените структури да работят с по-малко студенти. Образователната система трябва да се оптизимира, настоя Вълчев.

По думите му има много магистърски програми във висшите училища, просто за да ги има. В подписаното споразумение висшите училища поемат ангажимента да намалят магистърските програми, да оптимизират вътрешните си структури, да преструктурират системата си за възнаграждения, поемат ангажимент да не увеличават допълнителните възнаграждения за доктор на науките и други.

Трябва да обезпечим системата с преподаватели и да накараме най-добрите студенти да станат преподаватели, категоричен бе образователният министър.

Образователната система натрупа репутационен проблем в две неща - масовизацията в приема с "купуване" на диплома, с което висшите училища отговори с "предлагане", а вторият проблем е, че висшите училища започнаха да се конкурират със занижаване на изискванията, за да не изпуснат някой студент, посочи Вълчев.

В споразумението се казва още, че всяко висше училище трябва да предприеме сериозни мерки, спрямо студентите си с четене на книги всяка седмица и с възлагане на задачи и проекти. Нашите преподаватели са по-малко взискателни, а не са по-малко знаещи или можещи, подчерта Вълчев.

Той настоя за доминираща култура във всички висши училища. Висшето образование е пример за сфера, която се реформира. Системата на висшето образование заслужава да бъде подкрепена, поясни образователният министър.

В последните години сектор "Образование" претърпя значителни реформи, напомни Вълчев и допълни, че се прави активна политика за това, което възлага държавата като обучение. Освен преструктурирането на приема, се преструктурира и финансирането в системата на образованието. В последните 5 години висшите училища увеличиха своята научна дейност, отчете просветният министър, а взаимоотношенията между държавата и ВУЗ-овете били като на възложител и изпълнител.

Ректорът на СУ "Свети Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков заяви, че подкрепя реформата в ефективността на висшите училища. Висшите училища имат нужната автономия и гъвкавост, за да преценят кое от казаните неща в споразумението се отнасят за конкретното висше училище и кое не, каза проф. Герджиков.