Според министърa на образованието Даниел Вълчев възможността за увеличение на учителските заплати на три пъти с по 20 процента е невъзможна, тъй като тя предполага да бъде съкратена една трета от учителския персонал.

Министерството ще нарпави всичко възможно за завършване на учебната година. Той обаче добави, че положението със седми и дванайсти клас е критично заради какнидат-гимназиалните изпити, матурите и канидат-студентските избори.

„Иначе възможности има най-различнии. Отучване в съботните дни, отучване по време на ваканциите, удължаване на първия срток, удължаване на втория срок и разбира се - най-добрата възможност, ако такава вече е налице - не мога да преценя в момента, тъй като сутиацията в страната е различна - ако е възможно да се преструктурира учебното съдържание в рамките на дните, които отават. Това обаче, след третата седмица, както мисля, че вече отдавна ви съобщих, е проблематично. Не казвам, че е невъзможно, но е проблематично," каза още просветният министър.

Министър Вълчев беше категоричен, че от него предложение за отлагане на матурите няма да бъде направено.

Той обясни, че в проекта за споразумение със синдикатите е включен текста за матурите, за да станело ясно койе за и кой е против тях.

Утре в 14.00 часа министърът ще се срещне с началничите регионалните инспекторати по образованието.