Никола Вапцаров, Димчо Дебелянов и Христо Ботев ще тестват кандидат-студентите по български език литература в Софийски университет.

На предварителния изпит тази година заявка за участие са дали 1423 студенти, което е с цели 300 повече в сравнение с миналата година. Младежите ще пишат по една от следните две теми: „Живот и мечта в поезията на Никола Вапцаров" и Съпоставка между два цитата от „Сиротна песен" на Дебелянов и „Хайдути" на Ботев:

„Ще си отида от света -
тъй както съм дошъл, бездомен,
спокоен като песента,
навяваща ненужен спомен" ("Сиротна песен" на Дебелянов)

и

„Затуй му пее песента
на Странджа баир гората,
на Ирин-Пирин тревата:"( „Хайдути" на Ботев)

Младежите видимо харесаха първата тема, тъй като я посрещнаха с възгласи. Минути преди изпита да започне доста от тях потвърдиха и миналогодишната анкета на news.bg -зрелостниците се чувстват най-спокойни, когато пишат по Христо Ботев. Повечето от тях казаха, че най-много се притесняват от това да им се падне Атанас Далчев, Пейо Яворов и прозата на Йордан Йовков.

Тъкмо поезията на Далчев бе контролната тема, която можеше да се падне днес. Темата е формулирана като „Човешката участ според поезията на Атанс Далчев". И двете теми за интепретативно съчинение и за съпоставка на цитатите бяха изтеглени от момичета от френската гимназия в София.

При обявяване на темите пред събралите си нетърпеливи родители повечето останаха доволни като разбраха, че децата им ще имат възможността да пишат за по-лесния за тях Ботев. По късно председателят на изпитната комисия доцент Бойко Пенчев обяви, че темите са благодатни и очаква по-високи оценки от миналогодишните резултати.

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след
успешно положен изпит, са: Философия; Психология; Културология; Библиотечно-информационнни науки; Архивистика и документалистика; Педагогика; Социални дейности; Неформално образование; Българска филология; Славянска филология; Арменистика и кавказология; Предучилищна и начална училищна педагогика; Социална педагогика; Специална педагогика; Логопедия; Физическо възпитание и спорт.