Цялото количество отработено ядрено гориво от изследователския реактор ИРТ-2000 на Българската академия на науките, натрупано за времето от неговото въвеждане в експлоатация през 1961 г. до спирането му през 1989 г. е върнато обратно в Руската федерация.

Това е станало в периода 04 - 17 юли тази година, съобщават от Агенцията за ядрено регулиране, цитирани от Money.bg.

Превозването е извършено в рамките на финансирана от Министерството на енергетиката на САЩ програма за репатриране на руско ядрено гориво за изследователски реактори (Russian Research Reactor Fuel Return program - RRRFR) и в съответствие със Спогодбата между правителствата на България и Русия за сътрудничество по внос в Руската федерация на отработено ядрено гориво от изследователския реактор, подписана през м. януари 2008 г.

Превозът бе извършен с комбиниран автомобилен, речен и железопътен транспорт, уточнява АЯР: от изследователския реактор в София до завода на Федералното държавно унитарно предприятие "Маяк" в град Озерск.

Касетите с ядрено гориво са били доставени на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН в София от бившия Съветски съюз и са били използвани в изследователския реактор ИРТ-2000.

Зареждането на контейнерите с отработено гориво е извършено в присъствието и под контрола на инспектори от департамента по гаранциите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) във Виена, инспектори от ЕВРАТОМ, инспектори от Агенцията за ядрено регулиране и технически експерти от Министерство на енергетиката на САЩ, уточнява Агенцията за ядрено регулиране.

За програмата RRRFR българската атомен регулатор посочва следното: Транспортирането на свежо ядрено гориво за изследователски реактори от България за Русия е част от ръководена от САЩ международна съвместна инициатива за намаляване и по възможност прекратяване на използването и съхраняването на високообогатен уран за ядрени дейности в гражданската сфера.

Изпълнението на програмата намалява риска от разпространението на ядрен материал, годен за изработването на ядрено оръжие, в светлината на глобалната заплаха от международния тероризъм.