Учениците в областите Варна, Пазарджик и Перник преминават на обучение от разстояние в електронна среда от сряда (31 януари). Това става ясно от съобщение в сайта на Министерството на образованието и науката (МОН). Ресорният министър Галин Цоков е издал заповед за организиране на онлайн занятия в трите области по препоръка на регионалните здравни инспекции (РЗИ).

В Пазарджишко и Варненско ще се учи неприсъствено до края на седмицата - 2 февруари. В Пернишко онлайн обучението ще продължи до 9 февруари включително. Директорите на училищата в трите трябва следва да създадат необходимата организация за осъществяване на обучението от разстояние в електронна среда.

В областите Ямбол, Шумен, Велико Търново и Перник също обявиха грипна епидемия

В областите Ямбол, Шумен, Велико Търново и Перник също обявиха грипна епидемия

Учениците няма да излизат във ваканция

Присъственият образователен процес се преустановява след указания на областните щабове и местните здравни власти с цел ограничаване на грипната епидемия.

Към момента онлайн се обучават всички ученици в област Пловдив, както и в две училища в Габровско - НУ "Васил Левски" в областния град и СУ "Максим Райкович" в Дряново.

Синдикат "Образование" се обяви против онлайн обучението по време на грипна епидемия

Синдикат "Образование" се обяви против онлайн обучението по време на грипна епидемия

Не е редно болни ученици да бъдат принуждавани да се обучават и болни учители да изпълняват своите трудови задължения

Училищата в Софийска област също преминават в неприсъствена форма на обучение, но от четвъртък, 1 февруари, до 7 февруари 2024 г. Решение за това е взето от Областния оперативен щаб за противодействие на епидемии. за него се съобщава на сайта на областната управа. По-рано днес щабът е провел заседание във връзка с повишената заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) на територията на целия регион.

Директорът на РЗИ в Софийска област д-р Розалина Чобанова е представила общата картина на заболеваемостта след предприетите на 25 януари временни противоепидемични мерки. Заради повишената заболеваемост щабът е решил да се въведе нова мярка - учениците в цялата Софийска област да преминат на онлайн обучение от 1 до 7 февруари.

Продължава действието на въведените до момента мерки. Преустановени са плановите консултации на бременни жени и детските консултации, профилактичните прегледи, задължителни имунизации и реимунизации в амбулатории за първична извънболнична помощ. В детските градини и ясли да се провежда стриктен сутрешен филтър, като откритите деца със симптоми на остри респираторни заболявания не се допускат в детското заведение. Не се допускат до работа и заболели лица от персонала на детските заведения. Разпоредено е също да се осигури възможност за измиване на ръцете с топла вода и сапун и се извършва двукратна дезинфекция на повърхности и детски играчки иа се извършва често проветряване на помещенията. Преустановени са още свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само изключения при тежко болни, като посещенията са краткотрайни, а посетителите и посещаваните носят защитни маски за лице за еднократна употреба.

За 5 февруари е планирано ново заседание на областния щаб, на което ще бъде направена оценка на въведените противоепидемични мерки и ще бъде взето решение дали те да бъдат преустановени или прилагането им да продължави.

Здравният министър: Маските трябва да се върнат с идването на грипа

Здравният министър: Маските трябва да се върнат с идването на грипа

COVID-19 вече не е голям проблем

В Бургаско пък учениците излизат в грипна ваканция от 1 до 6 февруари с решение на Регионалния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания от днешното му заседание. До същата дата се удължава и срокът на грипната епидемия, която първоначално бе обявена до 31 януари, информират от Областната администрация

По данни на РЗИ през последните седем дни се отчита рязко завишаване на заболеваемостта - 241,24%00. Към момент броят на заболелите в областта е 484. Най-засегнати са възрастовите групи 5-14 г. (944,21%00) и 0-4 г. (667,45%00). Най-ниска малко остават заболелите от грип и ОРЗ от групата 30-64г. - 80,27%00.

На база тази информация с цел ограничаване разпространението на грип и остри респираторни заболявания от 1 до 6 февруари включително се преустановяват присъствените учебни занятия. Въведените противоепидемични мерки остават в сила. Те включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца, на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провежда се стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забранени са свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

Регионалният щаб за борба с грипа и ОРЗ ще заседава отново на 5 февруари.

По-късно стана ясно, че област Хасково също обявява грипна епидемия. Временните противоепидемични мерки влизат в сила от 1 февруари и ще важат до 5 февруари.

Те включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища и забрана на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

Междувременно област Смолян отново удължава срока на въведените временни мерки. Те са в сила от 18 януари и първоначално трябваше да важат до 24 януари. Заради повишената заболяемост обаче продължителността беше удължена до 31 януари. Тъй като стойностите и към момента са над 230 на 10 000 население, Областният оперативен щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания е взел решение за нови удължаване до 5 февруари. Временните мерки засега остават същите.