Правосъдният министър Екатерина Захариева и омбудсманът Мая Манолова дадоха старт на общественото обсъждане на Закона за детското правосъдие.
От доста години се говори за това, заяви правосъдният министър на пресконференция в Министерския съвет. Закъснявали сме с тази тема. В същото време има обучени съдии, има и специално оборудвани съдебни зали за детско правораздаване.

Законът предвижда закриването на интернатите, които ще бъдат заместени от нови институти максимално близки до естествената среда. В тях ще се настаняват до 10 деца. У нас в поправителни домове има 205 деца. 50 от тях са на възраст под 14 години. В затвора в Бойчиновци лежат 20 деца. 4 са с присъда за убийство.

Основно децата биват хващани с дрога или пък да извършват кражба. През 2015 година регистрираните малки престъпници са 5362. От тях 1322 са на възраст от 8 до 13 години, 4040 са между 16-17 години. 2374 деца са хванати в кражба. 400 са хванати с дрога.

Често децата са хващани в бягство от къщи или просия. За тях ще се прилагат само възпитателни мерки.

Много често децата, извършили престъпление, са жертва, подчерта Екатерина Захариева. Според нея мерките спрямо децата трябва да са превъзпитание, а не наказание.

Предупреждение ще е най-леката мярка спрямо дете нарушител. Следват възстановяващи мерки. Детето ще възстановява щетите, причинени от него с личен труд, който ще е не повече от 30 часа на месец.

Следват мерки тип задължение. Ще се задължава нарушителят да посещава задължително училище, да се занимава задължително със спорт или да полага обществена дейност в дом за стари хора. Следват забрани за определени дейности.

Най-тежката мярка е наблюдението от специализирано лице. Ще се преценява дали нарушителят ще се извежда от семейната среда. Може да бъде настанявано в приемно семейство, защото често децата правонарушители са подтиквани към престъпна дейност от семействата си.

Правосъдният министър е на мнение, че в досегашните центрове за не са постигати нужните цели, а напротив - затвърждавали са се престъпните навици на малките правонарушители.

Омбудсманът Мая Манолова на свой ред сподели тревогата си как се спазват правата на децата. Децата имат право на втори шанс, подчерта тя. Зад всяко дете в конфликт със закона, по думите й, стои цяла редица възрастни, които са се провалили. Ние сме длъжници на тези деца, изтъкна Мая Манолова. Според нея правосъдната ни система е безхаберна към децата в конфликт със закона.

Тя е категорична, че интернатите трябва да се закрият и затова подкрепя закона. Предлагат се премислени и добри решения, доволна е Манолова.

Мерките, предлагани от правосъдното ведомство са адаптирани към родните условия, според нея. Тя е притеснена какво ще се случи с интернатите и децата в тях до приемането на закона и влизането му в сила.

Мая Манолова е недоволна, че година, след като е алармирала всички институции за случващото се в ТВУ-тата, нищо в интернатите не е направено. Затова и настоява за конкретни действия „интернат по интернат и дете по дете”.

Позитивното е, че намалява броят на децата в поправителни институции, както бе констатирано на обществения дебат в МС.