Депутатите секват нощния живот в Студентски град. Своеобразен "вечерен час" наложи НС с гласуването на първо четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за висшето образование.

Категорично се прие днес забраната заведенията, които се намират в имоти, държавна собственост в Студентските общежития и на отстояние до 100 метра от тях да имат работно време до 22 часа, обясни в кулоарите на НС председателят на образователната комисия в НС Огнян Стоичков.

На 150 метра от общежитието барове все пак ще има. В момента, по думите му, всички ВУЗ-ове отдават свои помещения в Студентския град за нощни заведения. Предвидили сме 6-месечен гратисен период от приемане на закона и тези, които работят след 22 часа да направят своите постъпки в общинската администрация и да съкратят работното си време или да преустановят търговската дейност, подчерта атакистът.

Депутатите са направили справка, от която става ясно, че голяма част от договорите с ВУЗ-овете за заведения изтичат през тази година между 85-90%.

Самите младежи ще могат да посещават дискотеки, въпросът е да не пречат на тези, които искат да почиват, каза Стоичков. Никой не ограничава веселбата, развлеченията, въпросът е никой на никого да не пречи, изтъкна той.

Стоичков очаква съпротива от страна на наемателите на нощни клубове в Студентски град.