Ветеринарно-медицинският факултет на Тракийския университет навършва тази година 90 години. Това обяви на пресконференция деканът на факултета доц.д-р Михни Люцканов, цитиран от БТА. Указът за създаването на факултета е издаден от княз Борис Трети още през 1921 г., но за рождена дата е избрана 11 май 1923 г. когато се е състояло първото заседание на факултетния съвет.

Тържествата по случай годишнината ще бъдат на 30 и 31 май. По време на официалната церемония, която ще започне в 9,00 часа на 30 май в залата на Държавна опера - Стара Загора, ще бъде връчено почетното звание Доктор хонорис кауза на декана на ветеринарно-медицинския факултет на университета в Истанбул проф. д-р Халил Гюнеш.
На тържествената церемония ще присъстват декани на ветеринарно-медицински факултети от Русия, Украйна, Германия, Румъния, Македония, Словения, Словакия и Турция.

На 30 май ще бъде открита и музейна сбирка на ветеринарното дело в България. Тя ще бъде експонирана в 2 зали на сградата на факултета. В нея вече са подредени над 2000 експоната.
По повод юбилея Ветеринарно-медицинският факултет ще бъде домакин и на научна конференция. Участие в нея са заявили 100 учени от 12 страни. По време на форума ще бъдат изнесени 120 доклада.