За да опазят рейтинга и доброто име на училището си, директори и учители в столични училища, понякога не огласяват случаите на продажба на дрога. Това заяви Петьо Петков от Сектора за борба с продажбата на наркотици пред БНР.

"В последните години наркодилърите не са извън училищата. Забелязва се тенденция, че самите наркодилъри са вътре. Това са учащите, които са вътре в едно училище.Някои продават, някои черпят. В последната година се забелязва една тенденция, че повечето от дилърите са жени, момичета, ученички. Някой, който има по-големи възможности и закупува малко повече, преди всичко от марихуаната. Нищо не му пречи, за да се изяви като по-личен и лидер вътре в това детско общество, той черпи около себе си псевдоприятелите", обясни Петков.

Според полицаите, училищното ръководство, в които се продава дрога, са наясно с проблема. "Има един такъв проблем, че заради куп проблеми, свързани с цялостния план и методика на образованието, това нещо остава вътре. Ако един директор обяви една тревога, че в училището има еди какви си видове наркотици и че децата употребяват и така-нататък, имиджът на самото училището пада", обяви спецполицаят.

Според него хероинът е изчезващ вид наркотик. В столицата се употребява синтетичната дрога.

Междувременно стана ясно, че в Бургас има спецакция срещу наркодилърите в училищата, съобщи Флагман.бг.

Задържан е 17-годишен ученик, който е бил дилър на най-ниското ниво. У него са открити няколко пликчета канабис. Превантивните действия на полицията ще продължат и в следващите дни, довериха наши източници.

Ще се цели освен да се установят лицата, разпространяващи наркотици в училищата, да се стигне и до техните доставчици. Най-често по-големите играчи използват ученици, за да пласират дрогата сред тийнейджърите.

За Бургас по-често били избирани момчета, които спортували доскоро. Повечето от тях са с нисък социален статус и изключително занижен родителски контрол.