Въпреки повишаването на общата заболяемост в страната се запазва високия дял на присъственото обучение в учебните заведения, информират от пресцентъра на МОН. През тази седмица 82% от учениците учат в клас, показват данните от последното изследване за COVID-19 на 17 януари т.г. Това са над 569 100 ученици - около 1% по-малко отколкото миналата седмица.

По-малко ученици учат присъствено в областите Бургас - с 4010, Варна - 3120, София област - с 2019, Пловдив - 1859, Сливен - 2598 и Благоевград - 2523. В други области като Хасково, Разград и Плевен се наблюдава повишение на учениците, които са в присъствен режим на обучение.

Денков: Обучението продължава в клас

Денков: Обучението продължава в клас

Почти 50% са ваксинираните учители, ваксините за учениците и учителите не трябва да са задължителни

Поради интензивното разпространение на вируса намалява броят на учениците, които са в клас, без да бъдат тествани за COVID-19. Такова право имат всички, чиито училища попадат в общини със заболяемост по-малка от 250 на 100 000 души

Плавно се увеличава и броят на учениците със "зелен сертификат", които са в училище без изследване. Над 59 600 ученици имат вече валиден документ за ваксинация, преболедуване или наличие на антитела. Според официалната статистика на Министерството на здравеопазването към днешна дата ваксинирани са 9,11% от гимназистите, а други 11,82% от учениците от V до XII клас са преболедували COVID-19 през последната половин година.

1348 са положителните тестове на ученици в началото на тази седмица. Това представлява двойно увеличение на позитивните случаи в сравнение с изследването преди седмица. Най-много заразени този път има при учениците от V до VII клас.

Най-висок е броят на заразените ученици в град София - 470, следван от областите Пловдив - 130 и Благоевград - 123.

В пъти нарастват и положителните проби от тестовете на учителите и непедагогическите специалисти.

Девет почивни дни за учениците, засега училищата няма да затварят

Девет почивни дни за учениците, засега училищата няма да затварят

Денков предлага почивка за децата от 31 януари до 4 февруари