Всеки шести осмокласник във Варна е опитвал поне веднъж в живота си някакъв вид наркотик.

Процентът на пробвалите сред деветокласниците нараства значително и всеки четвърти от тях признава, че е посягал към дрогата.

Данните съобщи д-р Борислав Станчев, старши екскперт в общинската дирекция "Превенции" в морския град. Той представи проучване, обхванало 3 151 младежи от IХ и Х клас в 44 варненски училища, предаде Би Ти Ви.

Близо 18 на сто от анкетираните са употребили някакъв наркотик през последната година. Всеки десети твърди, че е пробвал през последния месец. Три четвърти от децата декларират, че за пръв път са опитали на 13-14 години.

Това проучване разби мита, че децата се дрогират, защото са неразбрани и имат тежки проблеми, посочи Станчев.
Две трети от анкетираните сочат като причина за първата употреба любопитството и желанието си да изпитат нещо приятно. Всеки четвърти го е направил от скука, всеки десети - за да преодолее лошо настроение, като опит за самоутвърждаване или под натиска на средата си.

Най-разпространена сред учениците е марихуаната. Пет на сто от анкетираните пушат редовно. Всеки десети опитал признава, че има голяма вероятност в бъдеще пак да се дрогира. На второ място по популярност са амфетамините, екстазито и кокаинът. Най-често тези дроги се употребяват в дискотека, заведение или на парти. Лошото е, че хапчетата обикновено се приемат с алкохол, което води до натравяния, обясни Станчев.

Никой от анкетираните не посочва, че се инжектира. Хероин редовно употребяват около 0,5 на сто от учениците, около 2 процента твърдят, че са пробвали по веднъж.

Вече няма разлика в броя на момчетата и момичетата, които опитват наркотици, обясни Станчев. Той подчерта, че за девойките е доказано, че са по-уязвими и по-лесно стават зависими.

През миналата година във Втора психиатрична клиника на университетската болница от зависимост са се лекували около 440 човека, допълни ръководителят на звеното доц.Георги Попов. По думите му близо 80 на сто от пациентите са били хероинозависими.

Хората, които употребяват амфетамини или пушат трева рядко търсят лекарска помощ, посочи Попов. Той допълни, че все по-тревожна става картината на зависимите от алкохол. Децата масово пият, а при нас идват 19-20 годишни вече алкохолизирани младежи, разказа лекарят.

Усилията за превенцията вече трябва да се насочат към децата от 5 до 7 клас, посочи Станчев. Експертите от дирекцията ще разработят специална програма, която би трябвало да бъде финансирана от бюджета. Целта е реализацията й да започне още през следващата учебна година.