Вторият изпит от тазгодишните матури е в сряда, 23 май. В сградата на Министерството на образованието и науката, от 6.30 часа ще бъде изтеглен изпитният вариант за задължителния зрелостен изпит по избор между 13 учебни предмета, съобщиха от МОН.

Изтегленият номер на варианта ще важи за изпита по всеки предмет.

Изпитът започва в 08:00 часа и продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности - 6 часа. Зрелостниците трябва да заемат местата си най-късно до 07:45 ч. и да пишат с черен химикал.

Над 55 000 дванадесетокласници се очаква да се явят на втората задължителна матура.

В същия ден, но малко по-късно - в 9.00 часа, ще бъде изтеглен изпитният вариант за национално външно оценяване по математика за седмокласниците. Техният изпит започва в 10 часа и е от два модула.

Първият е модул съдържа 20 задачи от два вида - със структуриран отговор и със свободен отговор. Продължителността му е 60 мин., а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Очаква се на изпита по математика да се явят над 57 000 седмокласници.

Матурите започнаха

Матурите започнаха

За зрелостниците изтеглиха вариант 24

Вторият модул е с 4 задачи с отворен отговор. От тях две задачи са с кратък числов, символен или словесен отговор и 2 задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул е 90 мин., а правилното решение на задачите носи 35 точки. Максималният резултат от двата модула е 100 точки.

На този изпита седмокласниците трябва да носят със себе си съответните принадлежности по математика и да пишат със син химикал.