Прием по над 60 специалности обяви Великотърновският университет, съобщи veliko-tarnovo.net.

За участие в първата изпитна сесия младежите могат да подадат документи до 6 април. През тази година университетът въвежда седем нови специалности за бакалаври.

Освен познатите досега филологически специалности кандидат-студентите могат да запишат "Български език и география", "Български и немски език", "История и чужд език".

Специализирана езикова подготовка ще получат и студентите, избрали да се обучават в "Начална училищна подготовка и испански език" и "Начална училищна подготовка и руски език". Сред утвърдените нови предложения са "История и философия" и "Предприемачество в социалната сфера", а специалността "Български език и история" ще може да се изучава и задочно.

През 2009 г. ВТУ ще приема кандидат-студенти с оценки от седем държавни зрелостни изпита - по български език и литература, история и цивилизация, география и икономика, предметен цикъл "Философия", чужд език, математика, музика.

Матурите няма да са вход единствено за "Право" и някои от най-предпочитаните специалности от Стопанския факултет като "Финанси", "Счетоводство и контрол" и "Международни икономически отношения", поясни зам.-ректорът по учебната дейност доц. д-р Петко Петков.

Първата изпитна сесия ще се проведе от 11 април до 3 май. Най-масовият изпит - тестът по български език, е насрочен за 11 април. На следващия ден младите хора ще пишат темата по български и ще държат изпит по английски, математика, физическо и проверка на говорните и комуникативните способности. На 2 май са тестът и темата по география, а на 3 май - тестът по история на България.

Предложената от нас държавна поръчка е за около 2600 първокурсници за редовно, задочно обучение и магистри, която предстои да бъде утвърдена от МОН, уточни доц. Петков. От ВТУ са предложили и 30 % увеличение на годишните такси за обучение.

Поискали сме и по-високи такси за кандидат-студентските изпити, заяви зам.-ректорът. За явяването на първи изпит кандидатите ще трябва да платят 30 лв., а за всеки следващ 25 лв. Тези такси няма да важат за кандидат-висшистите, които се явят на предварителните изпити. Те ще плащат по ценоразписа от миналата година. - по 20 лв. за първи изпит и 18 лв. за всеки следващ.

На сайта на Министерството на образованието и науката www.mon.bg и на www.zamaturite.bg е публикувана информация за признаване на резултатите от държавните зрелостни изпити в кандидат-студентската кампания през 2009 г. в акредитираните висши училища в Република България.

За начина на балообразуване зрелостниците следва да потърсят информация от съответното висше училище.