Сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град" предлага Kомисията за защита на личните данни да се самосезира и спешно да провери дали не се е стигнало до драстично нарушаване на Закона за защита на личните данни /ЗЗЛД/ по време на
неколкомесечното безплатно раздаване на учащите се на т.нар. UID студентски карти на студентите в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Припомняме, наскоро от сдружението алармираха, че в кабинет 1009 в УНСС се раздават карти, с които на младежите се осигурява възможност да поръчват цели бутилки твърд алкохол на преференциални цени в най-нашумели чалготеки на територията на Студентски град.

Въпросните UID Student карти, брандирани с логото на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) и поощряващи пиенето на високоградусов алкохол в ударни дози в чалготеките, представляват PVC пластика с идентификационен номер и магнитна лента с подробно информационно съдържание за картопритежателя и възможност за онлайн проследяване на текущия баланс, консумация и натрупани промоционални точки.

При издаването им кабинет 1009 на УНСС, където се помещава Студентският съвет на Университета, на учащите са искани и събирани лични данни без да е налице каквото и да е правно основание за това, твърдят очевидци.

От Студентския съвет на Университета признаха, че не са сметнали за необходимо да уведомяват ректора на УНСС и академичното ръководство за тази своя „кампания за безплатно разпространение на университетска идентификационна карта за намаления в търговски обекти".

На свой ред ректорът на УНСС проф. Стати Статев заяви пред медиите, че не е бил информиран за случващото се в кабинет 1009 и няма абсолютно никаква представа за въпросната инициатива.

„Имаме сериозни съмнения относно това дали Студентският съвет на УНСС е в регистъра на администраторите на лични данни и има правото да събира тези данни. А щом ректор
Статев твърди, че не е знаел какви ги вършат лидерите на Студентския съвет в УНСС, той очевидно не ги е упълномощавал официално да събират лични данни на учащите си, нито им е възлагал задачата да ги обработват",
отбелязват от Сдружението.

Най-странното и озадачаващото обаче е, че броени часове след като медиите оповестиха подробности за инициативата, официалният сайт на картовия продукт UID, на който бяха качени високоградусовите промоции за студентската младеж, неочаквано бе спрян - http://www.uidcard.bg/about-uidcard.
Въпросното „публично-частно партньорство" между Студентския съвет на УНСС и картовия продукт UID без съмнение допринася и за криминогенната обстановка в Студентския град, тъй като всички скандали и побоища в кампуса стават след употреба на прекомерни количества алкохол, смятат в Сдружението.

Лидерите на Студентския съвет в УНСС безспорно са превишили правата си, влизайки в споразумение с картовия продукт UID, тъй като в Правилника за дейността на Университета за национално и световно стопанство изрично е подчертано, че дейността на Студентския съвет се финансира от бюджета на УНСС, а в правомощията на този
Съвет е „да установява вътрешни и международни образователни, културни и следдипломни контакти между студентите", както и „да прави предложения за развитието на спортната дейност в УНСС", но не и да насърчава злоупотребата с алкохол сред учащите се и да им осигурява свободен вход в чалготеки с въпросните студентски карти.

Случващото се в УНСС противоречи и на общоприетите морални норми, тъй като не е прието в държавно висше училище да се толерира и поощрява пиенето на алкохол в ударни дози. В Сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град" очакват Комисията за академична етика в УНСС да предприеме разследване на скандалния казус и да предложи санкции за провинилите се лица.

Време е и Националната агенция за оценяване и акредитация - специализираният държавен орган за оценяване, акредитация и контрол на качеството на дейността на висшите училища и научните организации по подготовката на специалисти и повишаването на квалификацията им, както и по развитието на науката, културата и иновационната дейност, също да се произнесе по скандалното раздаване на карти за евтин алкохол в сградата на УНСС, наричан и „Българския Харвард", препоръчват от Сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град".

Междувременно стана ясно, че по примера на УНСС вече и в сградата на Химикотехнологичния и металургичен университет в София е почнало безплатно раздаване на студентски UID карти за посещения на чалготеки. Раздаването на
картовия продукт, „предназначен за студентската младеж и имащ за цел да
осигури нови реални възможности за забавления посредством акумулиране на точки,
определящи се от активността на картопритежателя", се извършва от Студентския съвет в каб. 427 в сграда „А" на ХТМУ на бул. „Св. Кл.Охридски"8.