Образователният министър Сергей Игнатов даде обстойна пресконференция в парламента.

Причината бяха острите критики по-рано на социалистите към управлявания от него ресор и искането на червените за Оперативна програма "Образование" и че са забавени средствата от ЕС за образование и наука.

Забавяне в усвояването на европейски средства в сектор "Образование" има, защото при предишното правителство парите бяха спрени, с тези думи той отговори на критиките на социалистите, че не се усвояват достатъчно евросредства за образование и наука. В момента изключително бързо се усвояват европейски средства, категоричен бе просветният министър.

800 училища в България ще осигурят целодневното обучение на децата до 7 клас с европейски пари, стана ясно от думите на министър Игнатов. Проект "Успех" на МОМН се занимава със свободното време на учениците. Това е огромен проект на стойност 100 милиона лева, категоричен бе той. Проектът е стартирал преди малко повече от месец.

Вече са факт изложби на младите таланти, похвали се Игнатов. С проекта се развиват талантите на децата.

Сергей Игнатов решил да даде пресконференция в НС заради "безочливото искане на БСП" за ОП "Образование". Хайде стига толкова, недоволен бе той.

Да ги питам къде бяха 2005 година, допълни той. По думите му тогава страната ни е била единствената държава в ЕС, която нямала договорени пари за наука, тъй като през 2005-2006 година се е договарял програмният период 2007-2013.

Думата наука е непозната, заяви Сергей Игнатов и изтъкна: "България е единствената страна, която няма договорени такива пари". За пример той даде Испания и Португалия, където благодарение на средствата от ЕС е изградена научна инфраструктура.

Какво направихме ние (тук Игнатов се опитва да иронизира социалистите, б.р.), ние нямаме договорена нито една стотинка и понеже сме много за социална държава да ви кажа, че България е една от трите държави, която и за здраве не е договорила пари, и за енергия, продължи с критиките образователният министър.

Той поясни, че за кабинета не е нова идеята за ОП "Образование и наука". На заседание на МС от тази година са обсъждани бъдещите оперативни програми и тогава премиерът Бойко Борисов разпоредил: "Направете така, че науката и образованието да станат водещи". В МОМН има работна група, която работи по изготвяне на параметрите на самостоятелна образователна оперативна програма.

Тези хора, които договориха нулите, днес се оказват защитниците на българското образование, категоричен е Сергей Игнатов. По думите му ЕК дава оценка за неграмотността на учениците ни на база на последните резултати, които са от 2009.

Споделям болката за слабото представяне на българските ученици през този период, подчерта просветният министър. Той бе категоричен, че за да се преодолее този проблем трябва да се приеме Законът за предучилищното образование, който е "инструмент за преодоляване на тази криза". Законът ще позволи всяко дете да развие потенциала си, смята Сергей Игнатов.

В синхрон с думите на министъра мнозинството в НС реши да удължи днешния си работен ден, докато не бъде приет на първо четене Законът за предучилищното образование.