80 училища на територията на област Кърджали се очаква да бъдат закрити с въвеждането на делeгираните бюджети.

Така всеки ден учениците от малките населени места трябва да изминават десетки километри, за да стигнат до училище, съобщава Би Ти Ви.

Проблемът се оказва доста сериозен, особено за малките населени места.
Ако училището в пограничното село Тихомир бъде закрито, близо 200-те му ученика ще трябва да изминават по 40-50 километра на ден до най-близкото учебно заведение.

Проблемът не е само в разстоянието и загубеното време в път. Учители и родители са категорични, че така създалата се ситуация ще се отрази зле на децата.

Веселин Узунов, директор на училището в село Тихомир, обясни, че децата трябва да стават поне час и половина - два по-рано. Вечер или следобед не могат да се приберат, нарушава се времето за подготовка, каза директорът.

Според родители за едно малко дете в първи или трети клас е голям проблем да се налага всеки ден да пътува на такива далечни разстояния.

Притеснението на кметовете от област Кърджали е, че ще останат не повече от 26 от общо 105 учебни заведения.

"Нашето виждане е, че тези училища трябва да бъдат запазени в интерес на децата и в интерес на това да бъде защитено конституционното им право на образование. Тъй като ако всички тези заведения бъдат закрити това ще означава, че нашите деца няма да бъдат равнопоставени на своите връстници от по-големите градове", коментира кметът на община Кирково Шукран Идриз.

Проблемът засяга не само този регион на България, а всички погранични общини в страната. Опасенията са, че ще се увеличи броят на учениците, които ще отпаднат от образователната система.