Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов заяви в ефира на "Нова Телевизия", че между управляващи, учени и студенти няма разправия, а диалог.

Игнатов каза, че учащите са в правото си да протестират, тъй като не са виновни за това, че през 2008г. са прахосвани средства, които сега са можели значително да олекотят ефектите от кризата в България.

По думите му държавните университети у нас са „твърде множко", но това е наследство от социализма у нас и освен това европейската директива е до 2020г. 42% от хората да имат бакалавърска или магистърска степен, а 42% да са със средно образование. Министърът отбеляза, че у нас през последните години спада интересът към докторската степен.

На въпрос дали ще има повече пари за университетите, Игнатов отговори, че "всеки ректор иска повече пари – и аз съм бил ректор, и аз съм искал повече пари". Той определи Софийския университет като най-добрият в България и при добър мениджмънт, ще се справи.

Като начин да се разреши проблема с финансирането, Игнатов предложи да има прием по държавна поръчка в определени специалности и ВУЗ-ове през няколко години, а през останалото време да се приемат студенти платено обучение. Министърът посочи, че системата на студентското кредитиране вече работи.

По отношение на новата рейтингова система за висшите училища, която ще бъде представена по-късно днес, министърът заяви, че за пръв път у нас се гледа реализацията на студентите. Сергей Игнатов заяви, че ще се спре финансирането на катедрите, факултетите и университетите, които бълват безработни, а освободените пари ще отидат за по-успешните академични общности.

"Тикви с ябълки не могат да се сравняват" – несъпоставими висши училища не могат да влязат в тази система, уточни Игнатов.

Интернет-базираната системата беше тествана пред журналисти, като търсената специалност беше Право. С най-добри условия за обучение на бъдещи юристи се оказаха Софийският университет, УНСС, Пловдивският университет, Великотърновският университет и НБУ, съобщи Дарик.

Изборът на висше училище може да се прави чрез т. нар. стандартна класация, която оценява комплексно съответното професионално направление и специалност или чрез индивидуално класиране по една от шестте групи с критерии.

Например според критерия „Реализация на трудовия пазар" за специалност Право УНСС измества СУ от първото място, а по критерий ниво на безработица сред завършилите право с най-ниско ниво на безработица е НБУ.

В интервю за Дарик министърът заяви, че Софийският университет и УНСС имат най-много специалности с максимален рейтинг. По думите му студентите от тези университети имат добра реализация на трудовия пазар.

В системата са включени 52 професионални направления и 50 висши училища. Просветният министър Сергей Игнатов съобщи, че СУ предлага обучение по 24 професионални направления и почти всички от тях са на водещи позиции по рейтинг.

Това означава, че от следващата година въвеждането на диференцирано класиране на университетите Алма Матер ще е сред добре финансираните училища.

Най-добре платените кадри у нас учат право в Югозападния университет в Благоевград, обясни още министър Игнатов, като уточни, че това се дължи на факта, че тези хора вече заемат високи постове в държавата или частния сектор и учат право като второ висше.

Министърът посочи, че от началото на следващата година издръжката на всеки студент ще се вдигне с 10% и освен това изрази надежда, че ще заработи фонд за модернизация на образованието у нас.