XXI международна олимпиада по информатика (МОИ) ще се проведе през август 2009 г. в град Пловдив.

За втори път страната ни ще бъде домакин на престижното състезание, след като през 1989 година олимпиадата се провежда за първи път в сраната ни.

На пресконференцията по повод обявяване на старта на МОИ днес присъстваха доц. Кирчо Атанасов, зам.-министър на МОН и председател на Националния организационен комитет на XXI МОИ, г-жа Петя Дойчинова - главен секретар на Община Пловдив, представители на Международен панаир - Пловдив, и членове на Националния организационен комитет на XXI МОИ.

В международното състезание ще демонстрират познанията си ученици от целия свят на възраст до 20 години.

Всяка от страните участнички ще бъде представена с отбор от 4 състезатели, като класирането на всеки един от тях ще е индивидуално.

За олимпиадата в Пловдив се очакват участници от 100 държави, които ще мерят сили в областта на информатиката и ще доказват уменията си. Победителите ще получат награди от спонсорите на събитието, като те ще бъдат уточнени в процеса на организацията.

Олимпиадата се организира в два състезателни дни. Между различните етапи в конкурса е предвиден и ден за отдих.

Тогава участниците не само ще имат възможността да се забавляват на организираните за тях спортни мероприятия, но и ще могат да опознаят културата, традициите и природата на България.

България е основател на Международната олимпиада по информатика. За изтеклите 20 години наши състезатели винаги са участвали в нея, като често са печелили и първите места.