Изпитният вариантът за държавния зрелостен изпит бе генериран рано тази сутрин в зала 5 на Министерството на образованието и науката в присъствието на представители на медиите.

Това съобщиха от пресцентъра на МОН. 

Репортерката Милена Кирова от Българската национална телевизия натисна клавиша на компютъра, който генерира варианта. Нейното име бе изтеглено от министър Меглена Кунева, която благодари на медиите за това, че са станали свидетели как публично и напълно случайно са били избрани темите. По думите й, гарантирано е честното провеждане на матурата. 

След сглобяването на теста в МОН, той ще бъде изпратен до директорите на всички училища, в които се провежда матурата. Чрез специален код те ще могат да го разсекретят , разпечатат и раздадат на всеки зрелостник.

Вариантът ще съдържа тест с 40 въпроса и 41-и въпрос – тема от посочено произведение от изучаван български автор, по която те ще пишат аргументативен текст – есе или интерпретативно съчинение.

Авторът и произведението за 41. въпрос (без темата) ще бъдат обявени по Българското национално радио в 9.00 часа.

Изпитът започва в 8 часа сутринта, както беше съобщено вчера. 

Изпитът ще продължи 4 часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа.

Заявления за явяване на изпита по български език и литература са подали 52 089 зрелостници. Матурата се провежда в 4000 зали в 625 училища, а квесторите са над 10 000.

За да докаже несъстоятелността на провокациите, ден преди изпита заместник-министъра на образованието Диян Стаматов публикува в профила си във "Фейсбук" текстове от различни автори от конспекта. 

Откъси от "Ралица" от Пенчо Славейков, "Косачи" от Елин Пелин, "Цветарка" на Смирненски и "Тютюн" на Димитър Димов са само част от тях. 

"Целта ми е да покажа колко са несъстоятелни всички провокации в мрежата на хора, които твърдят, че знаят кой ще се падне! НЕ ЗНАЯТ!!! Може да се падне всеки автор, за което отдавна предупредихме!!!", написа той и пожела успех на всички зрелостници на изпита утре. 

В интернет вече се предлага продажба на отговори на въпросите от държавните зрелостни изпити. Това подтикна Стаматов да изпрати още в събота писмо с молба до главния прокурор Сотир Цацаров да вземе мерки.

По думите му има доста проблеми, но е нужен позитивизъм преди предстоящите изпити, на които ще се явят около 120 000 души. Стаматов призова учениците да разчитат на себе си.

14 000 души ще бъдат използвани в изпитния процес, като тази година и на квесторите ще бъде забранено да внасят мобилните си телефони.

В 8.45 часа отново в МОН ще бъде изтеглен изпитния вариант (от три възможни) по български език и литература за изпита след VII клас в т.ч. за националното външно оценяване и за допълнителния модул – преразказ на непознат текст с дидактическа задача. Изпитът за седмокласниците започва в 10.00 часа.

След 15.00 часа на сайта на министерството ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори и за двата изпита. 

Междувременно експертите от Министерството на образованието и науката припомнят на седмокласниците:
1. Преди започване на изпита учениците трябва:
∙ да се явят в изпитната зала с документ за самоличност и със служебната бележка, удостоверяваща училището за явяване на съответния изпит;
∙ да заемат определените им места не по-късно от 9:45 часа;
∙ да предадат на квесторите за съхранение на видно място по време на целия изпит изключена мобилната си комуникационна техника;
∙ да носят и да ползват за изпита: син цвят химикалка, а по математика – и линия, пергел, транспортир, триъгълник, молив и гума;
∙ под контрола на квесторите да отделят идентификационната бланка от листа за отговори, да я попълнят и да я поставят в малкото пликче, без да го залепват.
2. По време на изпита учениците:
∙ пишат с химикалка със син цвят, чертаят с черен молив, използват лист с формули по математика, който се предоставя заедно с изпитния материал;
∙ не ползват коректори, калкулатори, справочници;
∙ не поставят знаци, които могат да нарушат анонимността на изпитната работа;
∙ не може да напускат изпитната зала:
- по-рано от 30 (тридесет) минути след началния час на всеки от модулите;
- след изтичане на времето за работа върху модула Национално външно оценяване (НВО), ако ще работят по допълнителния модул;
∙ получават изпитните материали и листове за чернова, като започват работа след обявяване на началния час от квестора;
∙ имат право да нанасят означения, да правят изчисления по задачите в тестовете;
∙ прочитат внимателно първата страница на тестовете, която е инструкция за работа с теста;
∙ внимават при попълването на отговорите в листа за отговори – на правилното място и с правилното означение (Х);
∙ може да се откажат от вече означен верен отговор, като запълнят съответната буква и зачертаят със знака Х друг отговор;
∙ след изтичане на времето, определено за работа по модула НВО, поставят листа за отговори в средния по големина хартиен плик и го запечатват, след което го поставят в големия хартиен плик, без да го запечатват;
∙ изслушват един път текста за преразказ по български език и литература;
∙ получават един екземпляр от текста за преразказ и го четат самостоятелно в рамките на 15 (петнадесет) минути, след което го връщат на квесторите; тези 15 минути се включват в общото време – 90 минути, за работа по втория модул;
∙ по време на изслушването и на самостоятелното четене на текста за преразказ нямат право да си водят бележки.
3. След приключване на изпита учениците:
∙ на мястото си попълват идентификационната бланка и след проверка от квестора поставят бланката в малкото пликче, залепват го и го поставят в големия плик заедно със свитъка за допълнителния модул (ако е работено по него), с черновата, с листа с формули по математика и с вече запечатания среден плик с листа за отговори от модула НВО;
∙ залепват големия плик, предават го на квестора заедно с теста, с неизползвания свитък за допълнителния модул и с неизползваните листове за чернова (ако има такива) и се подписват в протокола за дежурство преди излизане от изпитната зала.