Министерство на образованието и науката се обръща с молба за съдействие при провеждането на държавните зрелостни изпити през майската сесия на 2016 г. към главния прокурор.

Заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов е изпратил писмо до главния прокурор на Сотир Цацаров за това, съобщават от МОН.

В писмото зам.-министър Стаматов подчертава необходимостта прокуратурата да предприема необходимите действия при евентуални нарушения, за които в Министерството на образованието и науката са постъпили сигнали.

Исканото съдействие е свързано най-вече с усилията, които МОН полага, за да се пресече порочната практика в навечерието на матурите в социалните мрежи или по други канали да се предлагат решени тестове срещу заплащане.

Следващата седмица ще премине под знака на матурите. На 18 май е задължителната матура по български език и литература и националното външно оценяване по български език и литература за VII клас, а на 20 майвтората задължителна матура по избран от зрелостниците предмет и националното външно оценяване по математика за седмокласниците.

Всяка година около държавните зрелостни изпити се разразяват скандали около провеждането им и различните начини, по които изтича предварително информация за съдържанието на изпитите и темата, която се пада. 

Миналата година се включиха и социалните мрежи като канал за теч на информация, когато анонимен профил "подсказа" автора, който ще се падне за интерпретация на матурата по български език и литература. 

Въпреки всички мерки, които смята Министерството на предприеме и тази година като видеонаблюдение във всички зали, включване в контрола на родители и др.под., преписването не е пресечено.