Образователното министерство сезира МВР за сведения за търгуване с резултатите от матурите по Български език и литература, съобщиха от МОН. От ведомството на проф. Тодор Танев се надяват, че специализираните държавни органи ще извършат задълбочени проверки, за чийто резултат обществото ще бъде информирано.

"Заявяваме, че екипът на МОН е положил максимални усилия за надеждността на изпитния материал. От банката с тестови задачи за държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература теоретично възможните комбинации на задачи са над 11 000 000.
Изпитният вариант се генерира пред медиите от произволно избран журналист в сградата на МОН.
Окончателният вариант се съставя и публикува на защитен сайт, като училищата получават паролата за достъп до материалите в 8 часа сутринта", гласи съобщението на МОН.

От там уверяват, че ако има изтичане на информация от страна на служители на ведомството или на образователната система, ръководството на Министерството ще предприеме предвидените в законите на България административни и дисциплинарни мерки.

Според тях, е наивно да се вярва на разпространявани в социални мрежи услужливи  „информации" за конкретен автор от 15 възможни.

В министерството са направили работна група, която анализира репортажите от медиите с конкретни факти за търговия с отговори от изпитни тестове и да предложи ефективно решение за повишаване на сигурността при провеждането на бъдещите изпитни кампании.

Ръководството на МОН смята, че равнопоставеността на учениците  при участие в националните външни оценявания и държавните зрелостни изпити е морален въпрос, който е от значим обществен интерес за цялостното развитие на страната ни.

По-рано вътрешният министър Бъчварова заяви, че икономическа полиция ще се заеме със сигналите за продажба на отговорите на матурите.

Утре - 22 май, предстои вторият задължителен зрелостен изпит по избор между 13 учебни предмета, като в 7 часа в сградата на МОН ще бъде изтеглен и изпитният вариант.

По-късно - в 9 часа отново в МОН, ще се тегли и вариантът за националното външно оценяване по математика за VII клас.