10 000 квестори, единна интегрирана система за реално наблюдение и засекретени тоалетни във всички 624 училища са част от мерките срещу преписвачите на предстоящите матури.

Това обяви заместник-министърът на образованието Диян Стаматов на пресконференция, на която бе представен пакетът от мерки за нормалното, спокойното и честно протичане на държавните зрелостни изпити.

С надграждането на изграденото вече видеонаблюдение ще стане възможно Министерството на образованието и науката (МОН) да следи провеждането на матурите в реално време.

Това е 17-та сесия на провеждане на държавните зрелостни изпити в този им вид. Задължителната матура по български език и литература ще се състои на 18 май, а втората задължителна матура е на 20 май. Матурите по избор ще се проведат в периода от 26 до 31 май. Изпитът е писмен и анонимен и учениците ще пишат само с черен химикал. По традиция изпитните въпроси се генерират през нощта на датата, която се провеждат и се обявяват пред журналисти.

На матура най-вероятно ще се явят 52 089 зрелостници, но това не е окончателната цифра, тъй като е възможно някои от тях да получат слаби оценки до 17-ти май. 568 ще полагат допълнителен държавен зрелостен изпит, а 220 са учениците със специални образователни потребности.

Матури ще има в 624 училища, разпределени в 4000 зали. В четири училища ще има по една зала с по един ученик, пет училища имат повече от 20 зали. В пет училища ще има повече от 300 зрелостници.

„Ще има повече от 10 000 учители, които ще бъдат квестори, около 2000 учители ще са в техническите комисии”, обяви Стаматов.

По думите му квесторите осигуряват спокойствието, нормалното провеждане на изпита, те са хората, които виждат и констатират съществуващи проблеми. Той изрази увереност, че голяма част от зрелостниците ще се подготвят и ще покажат максимално своите знания.

Отговорността за честното провеждане на матурите е на групата от началници на регионални инспекторати по образованието, както и на директорите на училища, разбира се и на цялото министерство. Квесторите няма да са учители в училището, където те работят, а в друго училище. Ще бъдат разпръснати на компютърен принцип и ще пазят чужди ученици.

Тази година родителите също ще участват при проверката на сигурността, гарантираща честното провеждане на матурите. Те, в екип с директор и експерт, ще участват в запечатването на тоалетните. Вечерта обхождат всички зали и клозети, прибират всички забравени вещи и помощни материали и с лепенка запечатват тоалетните. Сутринта се извършва разсекретяване на тези места – там, където има проблем, се информира началникът на Регионалния инспекторат по образование.

Ще бъдат събрани всички мобилни телефони на квесторите от директорите, както и всички технически джаджи. Ще бъдат събрани и мобилните телефони на зрелостниците в това число и „мобилни химикали от ново поколение”.

За нормалното провеждане на матурите пред училищата, в които ще се провеждат, ще има по един полицай. Изпратени са и писма до дружествата за електроснабдяване, за да не се извършва профилактика на тока в дните на провеждане на матурите. В училищата ще има по една медицинска сестра.

В МОН бяха представени имената на 15-те автори. Вероятността да се падне един от тях е 1 на 15, като ключът за генерирането на темите се пази от министъра на образованието.
Авторите са: Христо Ботев, Алеко Константинов, Атанас Далчев, Гео Милев, Димитър Димов, Димитър Талев, Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Елисавета Багряна, Иван Вазов, Йордан Йовков, Никола Вапцаров, Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Христо Смирненски.

Предвижда се още и таен пакет от мерки за сигурността, който в деня на провеждане на матурите, министър Меглена Кунева би могла да реши да го приложи.