"Еразъм" е изключително успешна програма. Това обяви заместник-министърът на образованието професор Иван Димов по време на церемония по връчване на награди по "Еразъм+". 

Според Димов програмата подпомага усилията на участниците да оползотворят ефективно потенциала и социалния капитал. Програмата утвърждава принципа "учене през целия живот", обясни още Димов и допълни, че именно заради подобни проекти Европа стига до нас, а до нея българският научен потенциал.

С над 105 милиона евро по програмата са финансирани над 1500 проекта до момента. Димов се похвали, че за 2018 са предвидени повече средства по програмата. За следващата година ще бъдат предоставени 34.5 милиона евро, стана ясно от думите му.

С 10% по-голям бюджет по "Еразъм+" за 2017 - 2020 г.

С 10% по-голям бюджет по "Еразъм+" за 2017 - 2020 г.

В средата на 2017 г. ще бъде представена оценка на резултатите и въздействието от програмата

"Еразъм+" стартира през 2014 г. и е с период на действие до 2020 г. Тя се базира на интегриран подход, който гарантира ефективно взаимодействие между всички сектори в областта на образованието, обучението, младежта и спорта.

Програма "Еразъм+" подкрепя дейности в сферата на: училищното образование, висшето образование, професионалното образование и обучение, образованието за възрастни, младежкия сектор.

Програмата има за цел да изгради стабилни партньорства между образованието и бизнеса за насърчаване на иновациите и конкурентоспособността, като същевременно насърчава заетостта, със специален акцент върху борбата с младежката безработица.

Програма "Еразъм" включва три основни ключови дейности:

  • Образователна мобилност за граждани (КД 1);
  • Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики (КД 2);
  • Подкрепа за реформиране на политиките (КД 3).
ЕС: повече пари за младите, по-малко за Турция

ЕС: повече пари за младите, по-малко за Турция

Общо 145 млрд. евро ще може да преразпределя ЕС...