Трагедията в 52 ОУ "Цанко Церковски" е трагедия за цялото българско общество, пишат в отворено писмо учителите и работещите в столичното 52 ОУ "Цанко Церковски" в кв. Бояна, цитирано от БГНЕС.

Обръщението е адресирано до президента, премиера, министъра на образованието, началника на РУО София-град и медиите. Поводът е инцидент от 24 февруари, когато 11-годишно момче ритна 11-годишно момиче и то по-късно почина.

Дете почина след ритник в корема от съученик

Дете почина след ритник в корема от съученик

Ударът е причинил спукване на черния дроб

В писмото се изказват най-искрени и дълбоки съболезнования към близките на починалата ученичка Габриела. "Губим децата си, а трябва да се опомним, да се спрем, да се замислим къде остана нашата човечност? Защо всеки си мисли, че другите са му виновни? Защо не намираме ясни, прости решения на очевадни проблеми? Защо този свят се превърна в свят на интереси и лично самозадоволяване?", питат авторите на откритото обръщение.

"Всички ние изразяваме безрезервната си подкрепа към директора Данко Калапиш и учителката Ваня Блъскова. Двамата са преки участници в трагичното събитие, и на тяхно място можеше да бъде всеки от нас при така нещастно стеклите се обстоятелства", се казва в писмото.

Майката на починалото дете го е чакала пред училището
Обновена

Майката на починалото дете го е чакала пред училището

Инцидентът е в столичното 52-ро училище

Посочва се, че никога агресията в 52 ОУ не е била неглижирана, дори да е била в случай на самозащита. Децата на голяма част от преподавателите от 52-ро училище учат там. В тази връзка следва да отбележим, че на голяма част от нас учителите-собствените деца учат в 52 ОУ.

"На всеки един от нас детето му можеше да бъде от едната или от другата страна на трагедията. Време да изкрещим, да ви събудим от съня на безразличието и егоцентризма, на злобата и отрицанието на всеки и на всичко в нашето общество. Да променим заедно нещата", посочват учителите.

В писмото работещите в училището призовават да спре агресията в семейството, училището и обществото. Те настояват за промяна на Наредбата за приобщаващо образование, да се въведат законови рамки, на база, на които да се налагат санкции на родители, които не съдействат адекватно в учебно-възпитателния процес; да се въведат точни и ясни механизми за справяне с проблемните ученици.

Психолози влизат в училището, където почина дете след ритник от съученик

Психолози влизат в училището, където почина дете след ритник от съученик

"Страхувам се, че ще станем толерантни към плесници и ритници", заяви психолог

Училището изисква още да се въведе задължително присъствие на медицинско лице в училище до приключване на целия учебен процес.