11-годишното момиче, което почина вчера, е било ударено в корема от свой връстник по време на игра. Инцидентът стана в столичното 52-ро училище. Това е изяснило до момента полицейското разследване, заяви пред БНР директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов.

Дете почина след ритник в корема от съученик

Дете почина след ритник в корема от съученик

Ударът е причинил спукване на черния дроб

"11-годишно момче удря 11-годишно момиче в областта на корема, вследствие на което по-късно на момичето му прилошава. Викат "Бърза помощ", правят опити за оказване на първа медицинска помощ, които не са успешни. Детето е откарано в "Пирогов". Незабавно са предприети действия за реанимиране на детето, но след около час и половина почива в "Пирогов".

Има образувано следствено дело. Продължават процесуално-следствени действия. Очакват се резултатите от аутопсията, за да се установи причината за смъртта.

Началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева каза, че е разбрала за инцидента от директора на 52-ро училище. "Момиченце от 4-ти клас е получило последователни три припадъка в коридора на училището, ударило си е главата...
Майката е била съвсем близко до училището, тя е чакала детето си - говорим за време, в което приключва целодневната организация на децата", каза Кастрева.

Директорът на училището Данчо Калапиш разказа пред Нова, че след инцидента детето не се е оплакало, че не се чувства добре.

"Никакви признаци не е имало момиченцето на дискомфорт. Едва към 16.30 часа учителката е забелязала, че има промяна в настроението на детето и решава да го заведе до лекарския кабинет. Преди това тя е знаела, за инцидента, но не е имало признаци на видим проблем у детето", разказа директорът.

"В 16.30 часа в училището вече няма медицински специалист. Аз извиках "Спешна помощ", след като детето загуби съзнание и си глътна езика. 30 минути чакахме линейка. В рамките на тези 30 минути детето си гълташе езика три пъти. Първият път езикът беше изваден от охранителя, а вторите два пъти - от родителите на момиченцето", обясни той.

От столичната Спешна помощ са категорични, че линейката е пристигнала в училището 8 минути след подаването на сигнала.

Калапиш коментира и защо в 16.30 часа училището не е имало медицинско лице. "Нашето училище има право на медицински работник, който да работи 4 часа в училището. От бюджета на училището плащаме на медицинската сестра да работи още 4 часа, но тя работи от 8.00 до 16.15 часа. Това е много голям проблем във всяко училище с по-малко от 800 деца", обясни директорът.

По думите на учителката, момичето било разстроено от това, че са се скарали със своя съученик. Детето не е казало, че й е лошо.