Полицията в Стара Загора ще осигури засилено присъствие на свои служители заради започващата учебна година. Засилен полицейски контрол ще има в районите на училищата в часовите периоди преди началото и след края на учебните занятия.

Служителите ще следят дали водачите спазват стриктно ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците на сигнализираните пешеходни пътеки.

Те ще контролират и правилното пресичане от страна на пешеходците, както и движението на МПС, за да осигури безопасно движение и пресичане на децата и техните придружители.

От областната дирекция на полицията уточняват, че в момента, съвместно с представители на общините в областта се извършва преглед на пътната маркировка, осветлението и средствата за принудително намаляване на скоростта.
Проверява се и обезопасеността на входовете на училищата и се набелязват мерки за отстраняване на рисковете.

На проведеното вчера съвещание на общинската комисия по безопасност на движението в Община Стара Загора са взети решения за подобряване на видимостта на уязвими кръстовища и обновяване на пътната маркировка в районите на няколко учебни заведения в общината.

Това е единадесетата съвместна акция на младите полицаи и полицията в Стара Загора за контрол върху спазване правилата на движение. Тя се провежда под мотото "Знам и спазвам правилата".

В началото на новата учебна година членовете на ДПА ще напомнят на своите връстници, че всеки трябва да познава и спазва правилата, а на техните родители - че със своя пример дават модел за безопасно поведение.

Засиленото полицейско присъствие в районите на най-рисковите кръстовища край училищата в старозагорско ще продължи през цялата учебнa 2009/2010 г.

През първите два месеца от учебната година полицейски служители ще посетят училищата и ще разговарят с децата и родителите по проблемите на безопасността на движение.

От МВР напомнят, че решаващата роля за безопасността на детето, имат родителите им. Статистиката показва, че повече от половината от пострадалите в катастрофи деца, са претърпели пътни инциденти в автомобилите, управлявани най-често от техните родители.

Сектор Пътна полиция апелира към водачите на моторни превозни средства на 15 септември да управляват с включени къси светлини и по този начин да покажат своята съпричастност към безопасността на децата.